L'aigua del Xúquer arriba al Vinalopó Mitjà tres anys després

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, reitera el compromís amb les obres del post-transvasament Xúquer-Vinalopó

La consellera Mireia Mollà visita el transvasament del Xúquer

La Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica ha reiterat aquest dilluns el compromís amb les obres del post-transvasament Xúquer-Vinalopó davant els representants dels regants de la comarca del Vinalopó Mitjà. 

Mireia Mollà ha acudit als nous embassaments de reg de la Romana, acompanyada pel director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer. Han assistit a l'arribada de l'aigua del transvasament procedent del Xúquer, on no arribava aigua del Xúquer des de fa tres anys.

El departament que dirigeix Mollà té previst impulsar en les setmanes que venen les connexions entre l'embassament del Toscar fins al Pinós i les zones elevades de Monòver, segons un comunicat de la Conselleria.

Arribada d’aigua en un moment clau

L'aigua del transvasament del riu Xúquer arriba en un moment clau, en plena maduració de les varietats de raïm més primerenques. Segons ha explicat en À Punt José Javier Mira, agricultor, ara és quan el fruit té més necessitat d'aigua. Guzmán Gran, el president de la Comunitat de Regants la Romana ha considerat l’arribada del aigua com una ‘salvació’. 

Imatge de cultiu de raïm al Vinalopó Mitjà
Imatge de cultiu de raïm al Vinalopó Mitjà / À Punt NTC

Aquest transvasament dona també un respir als aqüífers de la zona del Vinalopó, actualment sobreexplotats i per a traure aigua, com que ix molt salinitzada, s'ha de baixar a més de 300 metres. Segons Miguel Polo, president de la confederació Hidrogràfica del Xúquer, "com a conseqüència d’extraccions abusives". 

Tres anys sense arribar aigua

Feia tres anys que no arribava aigua del Xúquer a les comarques de l'interior d'Alacant. Les desavinences entre els regants i el Ministeri per a la Transició Ecològica estan darrere. 

Mireia Mollà, Consellera d'Agricultura i Desenvolupament Rural ha dit durant la visita a la Romana, aquest dilluns, que "es tracta d’un moment historic". S’esmena una qüestió sagnant amb una infraestructura de transvasament infrautilitzada". 

Els beneficiaris directes són les comunitats de regants del Vinalopó Mitjà, del Fondó de les Neus i de la Romana. L'aigua del Xúquer arriba fins als embassaments de La Cuesta, a Villena, i el del Toscar a Monòver, des d'on es reparteix per a regar més de 3.000 hectàrees de terrenys. 

També et pot interessar

stats