Minguet (AVA-Asaja): “S’enganya el consumidor: en el paquet d'arròs posa que és valencià, però és asiàtic”

El sector arrosser, després de les protestes als supermercats, reclamen davant la Generalitat que exigisca a Europa el canvi legislatiu que permeta detallar la procedència de tot el producte

Els arrossers han traslladat aquest dijous la protesta a les portes del Palau de la Generalitat / À Punt NTC

“No ens semblem malament les importacions d’arròs, el que ens sembla malament és que no es retole adequadament en el paquet la procedència de l’arròs va que dins, perquè s’estan venent als supermercats paquets que fora posa que és valencià, però l’arròs de dins és asiàtic”. Era la proclama en la qual basaven aquest dijous els arrossers la protesta —després de diverses jornades de reclamacions a les portes dels supermercats que, segons asseguren, cometen aquesta pràctica— que han traslladat fins a les portes del Palau de la Generalitat.

Amb la protesta d'aquest dijous davant la seu del govern valencià, els arrossers valencians pretenia reclamar al Consell que exigisca a la Unió Europea la necessitat d’introduir un canvi legislatiu que obligue a retolar la procedència de tot el contingut dels paquets d’arròs, com exposava l’arrosser, i també tresorer del sindicat AVA-Asaja, Miguel Minguet.

“Volem que deixen d’enganyar el consumidor”, remarcava. Segons lamentava, els “baixos” aranzels que han de pagar les importacions d’arròs procedents d’Àsia i el fet que allà resulte més barata la producció, perquè “no es respecten els drets humans i perquè s’apliquen productes prohibits per la Unió Europea”, fa que estiguen entrant tones i tones d’arròs asiàtic, que acaba als supermercats valencians.

Els arrossers valencians denuncien que aquest arròs, cultivat a Àsia, després acaba a les prestatgeries dels supermercats, encara que sense indicar la procedència de tot el contingut del paquet. En aquest sentit, consideren que “s’enganya el consumidor”. Per això, el sector reclama als governants, valencians i espanyols, que exigisquen a Europa un canvi normatiu perquè la llei obligue a detallar la procedència de tot l’arròs que conté un paquet.

Els sindicats agraris que han convocat la protesta asseguren que els contingents procedents de països com ara Cambodja o el Vietnam estan arruïnant la campanya del cultivat a les marjals valencianes. “Estem molt preocupats”, insistia Minguet.

Reclamacions dels últims mesos

Les protestes del sector s’han repetit les últimes setmanes. En unes ocasions, els llauradors s’han manifestat a les portes dels supermercats que, segons indiquen, no identifiquen bé l’arròs. També han denunciat l’entrada de grans contingents d’arròs pels ports valencians, fins a 25.000 tones en un mateix dia, segons va denunciar La Unió Llauradora al març. Hui, la protesta ha arribat a la seu del govern valencià.

També et pot interessar

stats