Els llauradors demanen ajudes a la UE per les pèrdues provocades pels aranzels nord-americans

AVA denuncia que els aranzels del 25% als cítrics des de 2019 van posar fi a les exportacions de clementines des del port de Castelló 

Carreguen cítrics en un vaixell
Tasques de càrrega de cítrics en un port valencià / À Punt NTC

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha valorat positivament l’acord al qual han arribat la Unió Europea i els Estats Units, que contempla la supressió temporal dels aranzels als productes alimentaris. El sindicat agrari ha qualificat d’”abús” la taxa que havien de pagar aquestes importacions per a poder accedir al mercat nord-americà. 

De fet, assenyala que els aranzels del 25% imposats als cítrics des del 2019 han acabat reduint a zero les exportacions de clementines des del port de Castelló fins als Estats Units. 

Per a AVA, “els agricultors europeus són els que han pagat els plats trencats per una disputa aeronàutica en la qual totes dues parts havien comés el mateix delicte". Per això, el sindicat agrari ha demanat a la UE que compense, amb mesures de suport, els sectors agraris valencians i espanyols que s'han vist "greument perjudicats per aquesta guerra comercial originada per causes alienes".

En aquest sentit, i després de renunciar a les exportacions de cítrics des de ports com el de Castelló, en la pròxima campanya AVA preveu "serioses dificultats" per a reconquerir aquest mercat "pel terreny perdut durant aquests anys davant de països tercers, com el Marroc".

Així mateix, assenyala que, degut als elevats aranzels dels últims anys, els enviaments espanyols de vi amb destinació als Estats Units "han baixat a la meitat i han passat d'unes vendes anuals de 283 milions a 139 en la campanya passada". 

Un comportament pitjor que el del vi han tingut les exportacions d'oli, que s'han desplomat un 80% durant el conflicte, perquè Espanya era el segon importador mundial als Estats Units, després d'Itàlia.

Ens alegrem del gir que ha fet l'administració Biden perquè els Estats Units són un mercat molt interessant, amb 328 milions de consumidors Cristóbal Aguado - President d'AVA

"Ens alegrem del gir que ha fet l'administració Biden perquè els Estats Units són un mercat molt interessant, amb 328 milions de consumidors potencials”, afirmava el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado. A pesar d’alegrar-se del canvi de la política aranzelària dels Estats Units, el representant del sindicat agrari ha apel·lat a la major sensibilitat de la Unió Europea respecte als interessos dels llauradors. 

“La Unió Europea ha de demostrar més defensa i sensibilitat cap als interessos dels seus agricultors i ramaders", ha exposat Aguado. 

També et pot interessar

stats