El camp valencià aplaudeix la suspensió temporal dels aranzels als Estats Units

Aquestes taxes del 25% afecten sobretot la mandarina clemenules i les pèrdues es calculen en 80 milions d’euros.

El camp valencià aplaudeix la suspensió temporal dels aranzels als Estats Units

El sector agrícola valencià celebra la supressió temporal dels aranzels que els Estats Units van imposar als productes europeus l’octubre del 2019, anunciada aquest divendres. Una guerra comercial desfermada arran del conflicte entre Airbus i Boeing que ha perjudicat, sobretot, els cítrics. El sector quantifica en 80 milions d'euros les pèrdues només en vendes de clemenules i clementines. L'exportació al gegant nord-americà s'ha reduït pràcticament a zero.

El camp valencià veu amb bons ulls la nova mesura, prevista inicialment per als pròxims quatre mesos, però exigeix que es mantinga de manera permanent per a poder recuperar de nou aquest mercat. És el que han afirmat a À Punt Cristóbal Aguado, president de l’Associació Valenciana d’Agricultors, i Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders.

Colp de mort per a les exportacions

Aquests aranzels, imposats en l'època de Trump per un conflicte entre empreses aeronàutiques –un sector que suporta unes taxes del 10%– van suposar un dur colp per a les exportacions de cítrics valencians als Estats Units. Els agricultors han demanat ajudes a la Unió Europea que compensen els danys i al ministre Luis Planas que negocie un protocol més flexible per a l'exportació de cítrics cap als Estats Units.

La notícia la avançar divendres la Comissió Europea. La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en conéixer-la, va qualificar la suspensió d’un "gran pas" per a aconseguir, com més prompte millor, una solució definitiva a l'Organització Mundial del Comerç (OMC). El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha reconegut que es tracta d'una "excel·lent notícia" per al conjunt del sector agroalimentari.

Aquestes taxes afecten altes productes com l'oli d'oliva envasat, els vins embotellats, les olives verdes, els formatges, la carn de porcí o les conserves de mol·luscos. Ara s' inicia un període de quatre mesos en què les dues parts hauran de negociar les condicions de futur.

També et pot interessar