Denuncien que operadors comercials valencians reetiqueten com a espanyoles taronges comprades a Egipte

La Unió de Llauradors demana a la Conselleria d'Agricultura que investigue els fets i a la UE més vigilància a Turquia i Egipte per usar plaguicides

Magatzem de taronges en plena campanya citrícola
Magatzem de taronges en plena campanya citrícola / À Punt NTC

La Unió de Llauradors ha denunciat que en els últims dies alguns operadors comercials valencians han reetiquetat com a espanyoles taronges comprades a Egipte. Per això, ha demanat a la Conselleria d'Agricultura que investigue i inspeccione els fets.

L'organització agrària ha fet una crida a la responsabilitat de les empreses perquè tinguen un comportament ètic i no cometen tampoc frau al consumidor. El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha afirmat que s'hauria de "prioritzar de manera responsable la producció valenciana".

D'altra banda, la Unió de Llauradors ha instat la Unió Europea a realitzar "auditories rigoroses i plans d'especial vigilància" a les fruites i hortalisses procedents de Turquia i Egipte, després de detectar-se 166 residus de plaguicides o substàncies prohibides enguany (94 de Turquia i 30 d'Egipte). Durant el mes de maig, les alertes sanitàries han rebutjat 72 enviaments de Turquia i 12 d'Egipte per contindre matèries actives de clorpirifós, metil clorpirifós o procloraz.

Demanen més inspeccions a Turquia i Egipte

Peris ha lamentat que aquestes dades són "amb seguretat molt més elevades", ja que la Comissió Europea únicament realitza inspeccions de manera aleatòria als productes que entren des d'Egipte, mentre que amb els de Turquia són només s'inspeccionen el 5% dels lots de mandarines i del 10% de taronges. Així, ha criticat que la Comissió Europea "segueix sense incloure dins del llistat d'aliments i països d'especial vigilància les taronges d'Egipte i tampoc ha elevat el percentatge d'inspecció mínim dels lots de Turquia".

La Unió ha proposat a la UE que augmente els percentatges d'inspecció mínims en tots aquells països que tinguen quantitats elevades de rebuig per la detecció de plagues o l'ús de substàncies prohibides, ja que "podrien ser un autèntic colador i un greu perill per a l'entrada d'organismes nocius en la citricultura europea". No entenen com els productes agrícoles produïts a la Unió Europea han de complir amb uns estàndards molt exigents mentre s'observen cada vegada més alertes sanitàries des de la mateixa UE en les produccions procedents de països tercers.

L'organització ha insistit que ha d'haver-hi una homogeneïtzació dels estàndards de producció europeus amb els procedents de països tercers, des dels aspectes fitosanitaris fins als socials o democràtics, i que fins que això no siga així "s'haurien de suspendre les importacions de produccions procedents de països tercers que no complisquen les normatives comunitàries".

També et pot interessar

stats