Rodríguez-Piñero avança que la UE votarà una esmena per a exigir als EUA que retire l'amenaça dels aranzels al calcer

L'eurodiputada socialista ha indicat que s'està fent una auditoria als cítrics de Sud-àfrica perquè s'han detectat taronges amb la falsa arna

Inmaculada Rodríguez-Piñero en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El Parlament Europeu votarà la setmana del 7 de juliol en el ple a Estrasburg una esmena presentada per l'eurodiputada socialista Inmaculada Rodríguez-Piñero en la qual exigeixen a la Comissió Europea que en la pròxima cimera entre la UE i els Estats Units se li demane a l'administració Biden que retire l'amenaça d'incrementar aranzels al sector del calcer. Així ho ha avançat a Les notícies del matí Rodríguez-Piñero, que és membre de la comissió de comerç internacional i de la comissió de transport i turisme.

Els aranzels al calcer són una resposta de l'administració nord-americana a l'anomenada Taxa Google, és a dir, l'impost a les tecnològiques dels EUA que han de pagar a Europa, entre ells a Espanya. Segons ha assenyalat l'eurodiputada, l'amenaça "és injusta i contrària a la normativa de l'Organització Mundial del Comerç".

El termini que ha establit els Estats Units per a imposar els aranzels és el mes de novembre i "farem l'impossible" per a impedir que la mesura arribe a bon terme i "que no s'impose un aranzel a un sector que no té res a veure amb les grans tecnològiques". Rodríguez-Piñero ha mostrat la seua esperança que les discrepàncies amb l'administració Biden "se solucionen de manera consensuada i no amb amenaces".

Revisió de l'acord citrícola amb Sud-àfrica

Un altre sector econòmic de la Comunitat Valenciana que veu amb preocupació el seu futur pel que fa al comerç internacional i al paper de la Unió Europea és l'agrícola i en concret els cítrics per la competència sud-africana. La Unió Europea té damunt de la taula per a enguany la revisió de l'acord comercial amb Sud-àfrica, que tant perjudica els cítrics valencians. Les associacions agrícoles reclamen mesures més restrictives que limiten l'entrada d'aquest producte, i més controls de les plagues.

"Hi ha ports com el Rotterdam on els controls fitosanitaris no són tan exigents"

L'eurodiputada socialista ha destacat que "el sector té raó a exigir unes regles del joc recíproques". En aquest sentit, ha assenyalat que la UE exigeix els mateixos controls fitosanitaris tant als productes de tercers països com als produïts a la UE, hi haja o no un acord comercial. "El problema és que s'incompleixen els requisits fitosanitaris en moltes ocasions" i mentre que ports com el de València compleixen amb els controls "n'hi ha uns altres com el Rotterdam on els controls fitosanitaris no són tan exigents".

Aquest assumpte s'ha denunciat davant de les institucions europees i com a conseqüència ha augmentat el nombre d'intercepcions que han posat de manifest incompliments. "Ara s'està fent un procés d'inspecció i control i d'auditoria als cítrics procedents de Sud-àfrica perquè s'han detectat intercepcions on venien taronges amb la falsa arna". Per a Rodríguez-Piñero, "s'estan fent mesures, però són encara insuficients i cal augmentar molt més els controls". Al seu juí, cal aconseguir una unió duanera a Europa amb els mateixos controls, inspeccions i garanties en qualsevol port.

És per això, que s'ha demanat a la Comissió Europea que en la revisió de l'acord "faça una auditoria in situ a Sud-àfrica per a veure com les autoritats sud-africanes vigilen que les seues exportacions compleixen amb els requisits europeus". Rodríguez-Piñero ha ressaltat que estan treballant perquè en la revisió de l'acord comercial amb Sud-àfrica "s'impedisquen situacions en el mercat que perjudiquen els nostres productors".

També et pot interessar

stats