Cultivar cítrics és un 70% més car que fa trenta anys, però els preus de venda es mantenen

AVA-Asaja denúncia aquesta situació i reclama a les administracions mesures per a reduir els costos de producció i per a afavorir l'obtenció d'uns preus dignes

Un llaurador treballa al seu camp de cítrics
Un llaurador treballa al seu camp de cítrics / AVA-Asaja
13 de maig 2021 - 14:53

La citricultura va ser un dels pilars de l'economia valenciana en la segona meitat del segle XX. Però cada dia té una rendbilitat més compromesa. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA), ha denunciat en un comunicat que els cost de cultivar cítrics s'ha encarit un 70% durant els últims anys, mentre que el preu que cobren els llauradors per la collita s'ha estancant.

L'organització agrària revela, a partir de les dades de l'estudi La citricultura valenciana, l'evolució dels seus costos de producció i inputs que els determinen, publicat per María Ángeles Fernández-Zamudio de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), que els costos de producció dels cítrics (mandarina, taronja i llimó) a la Comunitat Valenciana han augmentat un 70% entre 1992 i 2020.

Per varietats, l'estudi detalla que les despeses totals que implica la producció en una hectàrea de taronja ascendeixen a 6.826 euros, la qual cosa suposa un increment del 70% de 1992 a 2020 i del 15% durant l'última dècada. En el cas de la mandarina, el cost per hectàrea arriba als 7.589 euros, un 69% més respecte a 1992 i un 16% més que en 2010. Per la seua part, el llimó és l'espècie citrícola que més incrementa els seus costos (6.890 euros per hectàrea): un 74% en trenta anys i un 25% en deu anys.

L'informe també detalla que la mà d'obra continua sent el principal cost de treballar camps de crítics, entre un 21% i un 25% del total. L'aigua de reg, no obstant això, és el capítol que més s'està encarint i ja suposa al voltant del 20% del total, un percentatge que s'eleva un 5% més si sumem l'amortització de les instal·lacions de reg. D'altra banda, els costos en fitosanitaris i en abonaments es mantenen en un 15 i 10% respectivament.

Un total de 30.000 hactàrees s'ha deixat de cultivar

Els encariments contrasten amb l'estancament dels preus mitjans en origen (sobretot en les varietats majoritàries de taronja navelina i de mandarina clemenules) el que posa en evidència la crisi de rendibilitat que patixen els citricultors valencians i que s'ha traduït en més de 30.000 hectàrees deixades de cultivar, segons les dades recopilades pel Ministeri d'Agricultura.

AVA reclama a les administracions "mesures de suport al sector productor tant per a reduir els costos de producció com per a afavorir l'obtenció d'uns preus dignes". L'organització denuncia "que les continuades normatives imposades en matèria laboral, hídrica, fitosanitària o mediambiental han anat encarint i dificultant l'activitat agrària i demana, entre altres reivindicacions, corregir els canvis tarifaris elèctrics previstos pel govern a partir de l'1 de juny, i investigar solucions econòmiques, sostenibles i eficaces per a fer front a les plagues i malalties".

També et pot interessar

stats