L’emancipació dels joves valencians fa marxa arrere: són els segons que menys poden independitzar-se

L’ocupació no millora en aquesta franja d’edat, que no aconsegueix salvar la bretxa entre el preu de la vivenda i el que guanyen

La recuperació del mercat laboral després de la pandèmia no ha afavorit l'emancipació dels joves
La recuperació del mercat laboral després de la pandèmia no ha afavorit l'emancipació dels joves / À Punt NTC

Els joves no han notat en les seues butxaques la recuperació de l’ocupació després de la pandèmia. Tampoc no han aconseguit reduir la bretxa que separa els preus de la vivenda i els seus ingressos. Són algunes de les conclusions de l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, presentat aquest dijous, coincidint amb la celebració del dia Internacional de la Joventut aquest divendres.

Una altra que es conclou és que, a pesar que durant l’any passat els interessos van estar en “mínims històrics” i que va baixar el preu del lloguer de fins a un 8,5%, els joves van dedicar 3,8 vegades el seu salari net anual per a afrontar l'entrada d'una hipoteca per a comprar una vivenda.

Aquest context ha fet que l'emancipació residencial de la població jove a la Comunitat Valenciana va disminuir significativament el 2021. La caiguda va superar els cinc punts percentuals respecte al 2020, i es va situar en l'11,8% enfront del 17,2% de l'any anterior, la qual cosa la situa en la segona menor taxa d'Espanya.

El context laboral tampoc va millorar per als joves valencians el 2021, ja que pràcticament hi havia les mateixes persones que estaven ocupant un lloc de treball que el 2020 (un 37,4%), segons consta en l’informe presentat aquest dijous.

També en clau laboral, després de Canàries, la Comunitat Valenciana va ser l'autonomia on més va augmentar la temporalitat entre la població jove assalariada, va passar el 51,3% de finals de 2020 al 63,5% de 2021.

El nostre territori també és l’autonomia on més persones joves treballaven a temps parcial l’any passat. El 41,1% de les dones ocupades de la Comunitat realitzava jornades a temps parcial (el 33,7% a Espanya), en contraposició al 25,8% dels homes.

Quant al mercat de l'habitatge, la conjuntura tampoc va millorar, ja que el preu mitjà dels habitatges de compra va créixer més d'un 6% en un any i la renda mitjana dels habitatges lliures per a llogar ho va fer un 1,30%.

Per a les persones joves que ja ocupaven un habitatge propi, foren molt més favorables: en el 25,3% de totes les llars joves de la Comunitat Valenciana no hi havia cap persona jove que estiguera treballant (a Espanya, això només succeïa el 14,4% de les vegades).

En l'àmbit nacional, el 15,6% dels joves a Espanya vivia emancipat en la segona meitat de 2021, la qual cosa suposa un lleuger augment de 0,7 punts respecte al primer semestre d'aqueix any, malgrat això és una xifra encara llunyana de la registrada abans que esclatara la bambolla immobiliària i llastrada per la diferència entre el cost de l'habitatge i la renda de la joventut.

Són dades que s'extrauen de l'informe elaborat pel Consell de la Joventut d’Espanya corresponent al segon semestre de 2021, que subratlla que el perfil del jove emancipat no és “tan jove”. Té 29 anys, té un salari un 28% superior a la resta, contracte indefinit i estudis superiors acabats.

També et pot interessar

stats