El preu de la vivenda creix un 8,4% en un any

A les grans ciutats i les àrees metropolitanes, el preu ha crescut al maig amb més intensitat

Un home mira pisos de lloguer en una immobiliària en una imatge d'arxiu
Un home mira oferta de pisos en una immobiliària, en una imatge d'arxiu / Efe

L'índex Tinsa, que marca l'evolució del preu mitjà de la vivenda a Espanya, ha situat l’habitatge nou i usat a nivells de desembre del 2011. Segons l’últim informe del mes de maig, hi ha hagut un increment mensual de l’1,1%, similar al d’abril, i la taxa interanual se situa en un 8,4% per damunt de maig del 2021.

En general, el preu de la vivenda s'ha revaloritzat un 31% després de la crisi financera de febrer del 2015, i actualment es manté un 21,9% per davall dels màxims que va assolir el 2007.

“A les grans ciutats i les àrees metropolitanes, que van ser les que més van tardar inicialment a recuperar els nivells previs a la pandèmia, el preu ha crescut al maig amb major intensitat, mentre que les illes Balears i la zona de costa mediterrània s’han estabilitzat”, ha explicat Cristina Arias, directora del Servei d'Estudis de Tinsa.

Si bé la demanda s’ha mantingut en els primers mesos del 2022, la persistència de la inflació ha canviat l’escenari i ha reduït el poder adquisitiu de les llars. Segons ha explicat Arias, les entitats financeres han endurit la concessió de noves hipoteques i els bancs centrals han pujat els tipus d’interés, fet que ha impactat en les decisions de compra d’habitatge.

Quant a l'oferta d'obra nova, la directora del Servei d'Estudis ha destacat que “es manté en xifres limitades, cosa que restringeix el creixement del parc d'habitatges i genera tensions alcistes en els preus, on les zones estan més densament poblades i existeix més competència per l'espai”.

També et pot interessar

stats