La llei contra el despoblament inclou pràctiques per a joves, accés a VPO o transport a la carta

Potenciarà l'ocupació juvenil, l'activitat econòmica i la digitalització de les zones rurals, amb l'objectiu de vertebrar els municipis, evitar l'exclusió digital i garantir els serveis bàsics

Vista de la Torre d'en Domenec des dels camps del voltant.
Vista de la Torre d'en Doménec des dels camps del voltant. / Ajuntament de la Torre d'en Doménec

El Consell pretén aprofitar les noves tecnologies i altres ferramentes a disposició de l'administració per a mantindre i incrementar la població de les zones en risc de despoblament. Així, almenys, es desprén dels detalls que es van fent públics de la nova llei integral de mesures contra la despoblació a la Comunitat Valenciana. El projecte, que es vol aprovar al setembre, inclourà contractes en pràctiques per a joves en municipis amb risc de despoblació i establirà criteris de discriminació positiva per a l'accés a l'habitatge de protecció pública (VPO), entre altres mesures.

En general, la norma potenciarà l'ocupació juvenil, l'activitat econòmica i la digitalització de les zones rurals, amb l'objectiu de vertebrar els municipis, evitar l'exclusió digital i garantir els serveis públics bàsics. Així, es promourà la figura del contracte-programa en formació i de pràctiques per als alumnes amb estada efectiva en municipis en risc de despoblació, a més d'impulsar programes de formació telemàtica i presencial. Tot, perquè els joves puguen trobar una ocupació d'acord amb el territori on visquen, per això es donaran oportunitats de treball de manera que puguen accedir millor i més prompte al món laboral.

La nova llei també recollirà la creació del transport a demanda o els serveis de compra-arreplegada-distribució de comandes que permeten l'arribada a punts de recollida en cada localitat evitant desplaçaments. La norma, a més, inclourà un informe de perspectiva rural i reconeixerà el paper fonamental de les dones de l'àmbit rural, moltes vegades invisibilitzades, segons ha explicat aquest dimarts la secretària autonòmica de Cohesió Territorial, Elena Cebrián.

L'accés a l'habitatge és una altra de les prioritats, mitjançant l'aplicació de criteris de valoració positiva en les ajudes d'accés a primer habitatge a joves, així com unes altres de rehabilitació i eficiència energètica i renovació de l'entorn construït.

També et pot interessar

stats