Puig anuncia l'aprovació al setembre del projecte de llei contra el despoblament

El Consell vol revertir un procés que afecta més de 171 municipis a tota la Comunitat Valenciana

Un municipi de el Comtat
Un municipi del Comtat / À Punt NTC

El Consell aprovarà aquest setembre l'avantprojecte de llei integral de mesures contra el despoblament a la Comunitat Valenciana, segons ha anunciat aquest dilluns el president del Consell, Ximo Puig. La llei integral de mesures contra el despoblament a la Comunitat Valenciana va començar a tramitar-se el mes de març amb la intenció d'impulsar accions específiques per a garantir la cobertura de prestacions bàsiques, l'accés a serveis públics fonamentals i la igualtat d'oportunitats en tot el territori.

El president del Consell ha fet aquest anunci durant una visita institucional a la Vall d'Alcalà, a la Marina Alta, on s'ha reunit amb alcaldes i alcaldesses de municipis de menys de 1.500 habitants d'aquesta comarca. Allí ha considerat que el Consell aposta per portar avant mesures estructurals que permeten “superar el drama del despoblament”, un fenomen que “no ha de ser irreversible”, ja que, amb l'acció pública, és possible “superar aquesta fractura enorme que fa anys que arrosseguen”.

La nova llei, en aquest sentit, pretén proporcionar instruments per a lluitar de manera integral contra el despoblament, impulsarà els projectes que ja estan en marxa, iniciarà mesures específiques i coordinarà totes les accions que, de manera transversal, s'estan duent a terme des d'altres departaments del Consell.

Per a això, la llei contra el despoblament adoptarà mesures de discriminació positiva d'aquells col·lectius que en necessiten, i posarà en marxa accions per a fomentar la igualtat i la lluita contra la bretxa de gènere, així com per a evitar l'exclusió social i financera. De la mateixa manera, reforçarà les capacitats administratives en els municipis més xicotets, crearà entorns que enfortisquen el teixit econòmic, l'economia social i la diversificació de sectors tradicionals i emergents, i aprofitarà els avantatges de la transició verda, la digitalització i la innovació tecnològica.

En la base d'aquesta norma està l'Estratègia Avant 20-30, un pla estratègic realitzat en col·laboració amb la Càtedra Avant, conformada per les cinc universitats públiques valencianes per a un document que arreplega més de 200 accions concretes de dimensió econòmica, social, cultural, mediambiental i de governança política antidespoblament.

També et pot interessar

stats