El programa Itinerant de l'Agenda Antidespoblament s'estén a l'interior de València i Alacant

La iniciativa, que actualment està en fase de pilotatge en 25 municipis de l’Alt Palància, busca portar serveis bàsics a municipis en risc de despoblació

VÍDEO | Ajudes a crèdit zero per a combatre el despoblament
Imatge d'arxiu d'un poble de la Comunitat Valenciana en risc de despoblament / À Punt NTC

El programa pilot Itinerant, que ha posat en marxa l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) per a oferir serveis bàsics a les comarques de l'interior de la Comunitat Valenciana, s'estendrà pròximament a una comarca de l'interior de la província de València i a una altra zona de l'interior d'Alacant després de l'èxit obtingut en 25 municipis de la comarca de l'Alt Palància.

Itinerant va sorgir per a cobrir la mancança dels serveis bàsics que havien desaparegut en àrees de l'interior i que obligava els habitants a desplaçar-se a altres municipis. Per això, a banda d'estendre la iniciativa a València i a Alacant, també tenen previst ampliar el nombre de professionals a la província de Castelló.

Segons la directora d'Avant, Jeannette Segarra, "s'estan exportant professionals als territoris de l'interior" per a adequar l'oferta a la demanda. A més, ha insistit que el programa està retornant a aquests pobles "xicotets, però importants, oficis que havien deixat d'existir".

Així, els habitants compten en aquests moments amb professionals de diferents especialitats com veterinària, podologia, fisioteràpia, electricitat, lampisteria, perruqueria o psicologia, entre altres. Els serveis oferits, assegura Segarra, presenten "preus competitius i estan organitzats de manera coordinada entre els ajuntaments i la mateixa mancomunitat".

Després de la posada en marxa d'Itinerant, des de la institució valoren el resultat com a positiu, tant per a les persones que viuen en el món rural com per a les persones emprenedores, que compten amb un nou espai en el qual desplegar les seues oportunitats de negoci.

També et pot interessar

stats