Els cinc nous pobles valencians amb risc alt de despoblament

La pèrdua d’habitants preocupa a Agres, Benimarfull, Andilla, Benaixeve i Benissuera, segons un informe del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana

Pobles en risc de despoblament / À Punt NTC

El risc de despoblament aombra ja 171 municipis del nostre territori. Agres i Benimarfull, al Comtat; Andilla i Benaixeve als Serrans, i Benissuera, a la Vall d’Albaida són cinc dels que han entrat en el llistat de localitats amb risc alt de despoblament, segons un informe del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES-CV) que analitza la situació socioeconòmica i laboral del nostre territori durant el 2020. 

D’acord amb aquesta anàlisi del CES, la franja interior del nostre territori és la que més població perd. La fuita de veïnat afecta especialment l'interior nord, l’interior de València i més al sud, les comarques del Comtat i la Vall d'Albaida. En aquestes zones, apenes viuen 76.000 habitants, un 1,51% del total de la població valenciana. 

A Andilla, una de les poblacions que s’incorpora al llistat de les que presenten un elevat risc de despoblament, l’alcaldessa, Consuelo Alonso, reivindicava una regulació diferent per als municipis menuts. “Als pobles xicotets l’administració ens desborda”, admetia. Per això, insta a la cooperació que permeta impulsar projectes en aquestes zones “perquè l’àmbit rural no desaparega”. 

Andilla reclama actuacions en l'àmbit rural

De fet, l’alcaldessa d’Andilla admet que la falta d’oportunitats laborals, unida a la mancança de serveis públics o de transport públic són algunes de les raons que dissuadeixen molta gent de viure en els pobles menuts d’interior, i això a pesar que la pandèmia ha atret nous residents fins a aquest municipi. 

A l’hivern, només 60 persones viuen a Andilla. A l’estiu la població es multiplica, però el fet que només hi haja atenció mèdica alguns dies a la setmana, que únicament hi haja els bars municipals o que siga impossible comprar en cap tenda del municipi perquè no n'hi ha, que calga el transport privat per a arribar al poble, com exposa Consuelo Alonso, fa que molts rebutgen viure en aquesta població dels Serrans. 

Ara bé, tot i que l’ombra del despoblament afecta tots aquests municipis, també n’hi ha alguns que deixen enrere aquest risc. És el cas de dues localitats de la Safor, Almiserà i Llocnou de Sant Jeroni; una a l’Alt Millars, la Font de la Reina; una altra a l’Alt Palància, Xèrica i, per últim, al Maestrat el municipi de Sant Rafael del Riu. 

Portell de Morella salva l'escola

L’altra cara de la moneda, la d’un d’eixos pobles que està en risc de despoblament però on s’estan fent avanços per a deixar enrere aquesta ombra és Portell de Morella (Ports). Aquest municipi ha fet una doble crida: perquè vinguen nous veïns al poble, que hi fixen la seua residència i que tinguen xiquets per evitar així que es tanque el col·legi. De moment, l'estratègia funciona. Una nova família ha arribat fa dos mesos i l'escola continuarà oberta.

Eli, Roger i els seus fills són, des de fa dos mesos, veïns de Portell de Morella, van arribar allí procedents de Granada, on Roger admetia “no haver-se acoblat molt”, i atrets per l’oferta que va llançar el consistori. Ara, un temps després d’incorporar-se al veïnat d’aquest xicotet indret rural, se senten “molt acollits pels veïns”. 

També et pot interessar

stats