La meitat dels joves valencians en l’atur estan en risc de pobresa o exclusió social

El salari mitjà que perceben les persones menors de 30 anys és de 857 euros, inferior al salari mínim interprofessional

Una persona jove assalariada ha de destinar el 71,9% del seu sou a pagar el lloguer si s’emancipa en solitari
Una persona jove assalariada ha de destinar el 71,9% del sou a pagar el lloguer si s’emancipa en solitari / Shutterstock

El 52,3% de la població jove aturada a la Comunitat Valenciana està en risc de pobresa o exclusió social. Així es desprén de l’últim informe de l’Observatori d’Emancipació Juvenil del Consell de la Joventut d'Espanya, que analitza la situació econòmica i social de la població més jove en el segon semestre de 2020.

L’informe conclou que les altes xifres d’atur juvenil, la precarietat laboral entre les persones joves ocupades i el difícil accés a l’habitatge han derivat en l’augment de la pobresa entre les persones de 16 a 29 anys. “Des de la crisi de 2008 fins a l’actualitat, assistim a la cronificació de la pobresa i la precarietat entre la joventut, sense que les institucions adopten mesures contundents per a revertir aquesta tendència”, ha assenyalat la presidenta del Consell Valencià de la Joventut, Cristina Martínez.

La taxa d’emancipació juvenil a la Comunitat Valenciana ha caigut al 17,2% en l’últim any, una pèrdua de vora el 2% respecte de l’últim semestre de 2019. Així, el nombre de menors de 30 anys emancipats ha passat dels 134.067 als 123.426 al llarg de l’any 2020.

“La pandèmia ha tingut un impacte fort en tots els indicadors laborals i econòmics, especialment entre la joventut, però les xifres ja eren dramàtiques abans de la pandèmia”, ha assenyalat Martínez.

El 90% dels contractes són temporals

Nou de cada deu contractes laborals signats per la gent jove al territori valencià són temporals, fet que fa impossible tindre estabilitat financera a llarg termini. Segons el Consell Valencià de la Joventut, una de les principals causes de l’augment de la pobresa entre la joventut és la qualitat del treball, la qual es presenta com un factor determinant en el nivell de vida de la joventut i el grau d’emancipació.

Així mateix, el territori valencià continua liderant el rànquing nacional de parcialitat laboral entre la població jove. Amb una taxa del 29,4%, és la comunitat autònoma amb més persones joves que treballen a temps parcial. 

El salari mitjà dels menors de 30 anys: 857 euros

El territori valencià també lidera, només per darrere de Cantàbria i les Canàries, la taxa de sobrequalificació, amb més de la meitat de joves que ocupen una posició laboral que requereix una menor qualificació acadèmica que la que poden acreditar.

A més, el salari mitjà que perceben les persones valencianes menors de 30 anys és de 857 euros, una xifra que representa una baixada d’un 2,74% respecte a l’any anterior i que està per davall del salari mínim interprofessional, que està fixat en 965 euros.

Els joves que viuen a soles destinen el 72% del sou a pagar el lloguer

Pel que fa al dret a l’habitatge, una persona jove assalariada ha de destinar el 71,9% del sou a pagar el lloguer si s’emancipa en solitari i un 37,6% si comparteix pis, malgrat que la recomanació del Banc d’Espanya és que aquesta despesa no supose més del 30% del salari.

Pel que fa a la compra, tal com apunta el Consell Valencià de la Joventut, l’enduriment dels requisits per a obtindre un finançament hipotecari, juntament amb les “precàries” condicions laborals, impossibiliten que moltes persones joves es puguen decantar per aquesta opció. Segons l’informe de l’Observatori d’Emancipació, el sou de la població jove hauria de ser un 55,9% major perquè la quota hipotecària no els suposara més d’un terç dels ingressos.

També et pot interessar

stats