Alacant, Castelló i Elx, entre les ciutats d'Espanya amb habitatges més barats

Un pis a la zona més cotitzada de la ciutat de València pot costar fins a 4.360 euros més el metre quadrat que en un barri amb els habitatges més assequibles en les altres tres ciutats

Les zones més i menys cotitzades a les ciutats valencianes
Les zones més i menys cotitzades a les ciutats valencianes / Miguel Ángel Reino

El preu del metre quadrat és un indicador immobiliari i econòmic. Distingeix les zones assequibles de les més cotitzades. I a la Comunitat Valenciana dibuixa un mapa clarament polaritzat, en zones de les ciutats d'Alacant (Alacantí), Elx (Baix Vinalopó) i Castelló de la Plana (Plana Alta) que es troben entre les més barates d'Espanya i altres, a València, que se situen en la llista de les més cares. Entre unes i altres hi ha diferències de preu de fins a 4.360 euros el metre quadrat, segons l'últim informe de Tecnitasa.

L'estudi analitza els preus de cinc ciutats més poblades de la Comunitat Valenciana. És un informe anual de preus màxims i mínims, que l'empresa taxadora elabora fixant-se en les principals urbs i que mostra grans diferències entre ciutats, però també per zones, dins d'una mateixa urbs. Així, entre les ciutats espanyoles amb preus més assequibles menciona Elx, en 425 euros el metre quadrat, dada que sols és inferior a Talavera de la Reina (amb 400 euros el metre quadrat). El barri Joan XXIII, al nord de la ciutat d'Alacant, també es troba en aquesta llista d'oferta més barata amb immobles de 440 euros el metre quadrat, mentre que als barris Guinea i Mestrets a Castelló de la Plana es poden trobar vivendes per 450 euros el metre quadrat.

Fora d'aquesta llista està Torrent (Horta Sud), que ofereix immobles a un preu mínim de 557 euros el metre quadrat. Aquesta xifra pot arribar a triplicar-se en altres zones fins als 1.690 euros el metre quadrat.

València, la ciutat amb el metre quadrat més car

La ciutat de València és la que alberga vivendes més cares pel que fa al metre quadrat i també en preu total. L'informe menciona els carrers de Navarro Reverter, Colom o Passeig de la Ciutadella, on el metre quadrat frega els 4.800 euros. El preu més baix en aquesta ciutat se situa en els voltants de les avingudes de Primat Reig i de la Constitució, on hi ha immobles de 909 euros el metre quadrat.

Grans diferències dins de les cinc grans ciutats

Les grans diferències entre els preus mínims i màxims del metre quadrat es detecten en totes les poblacions analitzades, no sols a València o Torrent. Així, a Alacant, el metre quadrat a l'avinguda de Maisonnave, a la plaça dels Estels o a Canalejas arriba als 3.480 euros. En un sentit semblant, Elx no sols ofereix alguns dels immobles amb millor preu d'Espanya, sinó que també té vivendes que arriben als 2.610 euros el metre quadrat a la zona centre. I a Castelló de la Plana els preus poden arribar fins als 2.100 euros el metre quadrat, vora cinc vegades més que el preu mínim.

El preu puja més en les zones més assequibles

L'informe mostra també l'evolució de preus en comparació amb l'any anterior i evidència que el repunt més intens s'ha registrat en les zones més assequibles. Per exemple, han arribat al 6,9% en les avingudes de la Constitució i del Primat Reig de València durant els últims dotze mesos; igualment, el barri de Joan XXIII d'Alacant i el barri de Carrús a Elx han viscut increments del metre quadrat superiors al 6%. En línies generals, el document mostra un augment general del preu de la vivenda a la Comunitat Valenciana i només detecta descensos del 2% en les zones més cares de València o dels barris més econòmics de Castelló de la Plana.

També et pot interessar

stats