Iberdrola culpa els impostos i l’augment dels costos de la caiguda d’un 19% dels seus beneficis anuals a Espanya

L’energètica guanya 4.339 milions d’euros al conjunt dels països on opera, el que suposa batre un nou rècord de beneficis nets globals i superar els de l'any anterior

Torre envidrada d'Iberdrola a Bilbao, on l'energètica té la seu principal a Espanya
Torre envidrada d'Iberdrola a Bilbao, on l'energètica té la seu principal a Espanya / À Punt NTC

Els beneficis d’Iberdrola a Espanya van caure un 19% l’any passat respecte al 2021. Els impostos i les mesures fiscals i l’augment dels costos, que l’empresa afirma no haver traslladat als clients, com reconeixen fonts de l’energètica, han reduït els guanys d’aquesta gran empresa. Tot i aquest descens, la companyia ha tingut el 2022 un benefici net global que supera els 4.300 milions.

Les inversions que ha fet l’energètica, que xifra en 10.730 milions, han amortit els resultats anuals i han fet que, malgrat la caiguda de beneficis a països com Espanya, els resultats globals de la companyia, en tots els països on opera, continuen sent positius i hagen arribat als 4.339 milions d’euros.

L’empresa ha fet públic aquest dimecres el balanç anual del 2022. Davant aquests resultats, el president de la companyia ha justificat els resultats en el fet que haja sigut un any convuls en el sector energètic: “En un any marcat per la crisi energètica i les dificultats en les cadenes de subministrament globals, hem incrementat les inversions un 13%, fins als quasi 11.000 milions, per a continuar creixent amb solidesa, generant més activitat i ocupació i reduint la dependència de combustibles fòssils”, ha argumentat.

En els resultats que Iberdrola ha presentat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l’empresa destaca que la major part de les seues inversions han recaigut a Espanya, vora 3.000 milions, dels 10.730 que ha destinat l’empresa a la Unió Europea, el Regne Unit, Llatinoamèrica i els Estats Units.

A pesar dels guanys, l’energètica ha remarcat que “les mesures reguladores i fiscals han penalitzat els resultats”.

Aquesta afirmació la feia l’endemà que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, comunicara que, sols en el primer pagament del nou gravamen extraordinari per a les energètiques i les entitats bancàries, ingressos que l’Estat destinarà a compensar les despeses en atenció social, les arques públiques han ingressat més de 1.450 milions en el primer pagament.

Som una de les tres empreses que més tributs paguen a la hisenda pública Iberdrola

En aquest sentit, Iberdrola remarcava en la seua nota de premsa que és “una de les tres empreses que més tributs paguen a la hisenda pública” i que ha ingressat 2.600 milions en les arques públiques espanyoles, 7.500 al conjunt de les administracions dels països en els quals opera.

A més d’afirmar que no ha repercutit en els seus abonats, els consumidors finals, l’increment dels costos energètics, Iberdrola s'enorgulleix de la seua política ambiental. Afirma que ha registrat un rècord en la reducció d’emissions contaminants: “Hem assolit només 59 grams de CO₂/kWh a Europa, quatre vegades menys que la mitjana del sector”, apuntava la nota de premsa. 

També et pot interessar

stats