Les renovables permeten tancar gener amb la llum més barata en vint mesos

El tipus d’energia renovable que més participació ha tingut en el mix de generació peninsular és l’eòlica

El preu de la llum marca un altre rècord històric
Imatge d'arxiu d'unes bombetes enceses / EuropaPress

El preu de l'electricitat en el mercat majorista tancarà gener amb el nivell més baix dels últims 20 mesos, després de registrar una mitjana de 70,8 euros el megawatt hora (MWh), gràcies a la producció més elevada de les renovables i la caiguda de la demanda de gas natural.

El preu de gener serà el més baix des de maig del 2021, quan es va pagar a una mitjana de 66,9 euros/MWh, i serà un 77% inferior al d'agost del 2022, el mes més car de la història amb 308,6 euros/MWh.

Un descens que s’ha produït, en gran part, gràcies a la menor demanda de gas i a l'elevada producció de les tecnologies renovables, que han concentrat prop del 60% de la generació elèctrica del primer mes de l’any, amb pics de fins al 70% en determinades jornades. Però també ha influït en el descens de la factura la rebaixa de l'IVA aprovada pel Govern, que actualment se situa en el 5%, quan el juny del 2021 estava en el 21% habitual.

El tipus d’energia renovable que més participació ha tingut en el mix de generació peninsular és l’eòlica, que tancarà gener amb una participació pròxima al 33%, per davant de la nuclear (22%), la hidràulica (18%), els cicles combinats (9%) i la solar fotovoltaica (7%).

Gràcies a aquesta producció més elevada d’energies renovables, els preus actuals es mantenen per davall dels valors registrats en els últims mesos en el mercat majorista, que va patir una escalada històrica a partir de febrer del 2022 quan va començar la invasió russa d'Ucraïna. Un altre factor que ha fet que la caiguda del preu de la llum siga encara més pronunciada és l’anomenada excepció ibèrica, que des del passat 15 de juny —i fins al pròxim 31 de maig— limita el preu del gas destinat a la generació elèctrica a Espanya i Portugal, encara que tots dos països ja negocien prorrogar-lo amb Brussel·les.

Aquest mecanisme ha permés que el preu majorista de l'electricitat haja sigut uns 27 euros més baix, gràcies al preu màxim de 45 euros fixat durant gener, que pujarà a 50 durant tot el mes de febrer a partir d’aquest dimarts. En comparació amb la resta de les economies europees principals, Espanya continua tenint els preus més baixos, fins i tot sense l'aplicació del límit al gas, gràcies a la potència renovable, que ja representa prop del 60% de la capacitat instal·lada a Espanya, amb 70 gigavats (GW). Itàlia ha tornat a ser el país de l'entorn amb l'electricitat més cara, amb una mitjana de 174,5 euros/MWh, arribant a superar els 200 euros/MWh en tres jornades.

També et pot interessar

stats