Ja es pot demanar el xec estatal de 200 euros: qui el pot sol·licitar?

L’ajuda, que pretén arribar a 4,2 milions de famílies, està pensada per a compensar la pujada del preu dels aliments i l’energia

Requisits per a demanar el xec estatal de 200 euros
Requisits per a demanar el xec estatal de 200 euros / Marta Galindo

El xec de 200 euros que donarà l’Estat per a pal·liar l’escalada de preus dels productes bàsics i l’energia es pot sol·licitar des d’aquest dimecres. Serà una ajuda única, que complementarà la baixada de l’IVA de certs aliments impulsada al desembre per a amortir l’impacte de la inflació. Ara bé, no es tracta d’una ajuda generalitzada per al conjunt dels contribuents, sinó pensada per a les famílies més vulnerables.

Per a cobrir aquestes subvencions, el govern espanyol ha reservat 1.200 milions d'euros. S’estima que aquest xec pot arribar a 4,2 milions de llars. Aquesta nova ajuda pretén arribar a més gent que el 2022, quan sols va arribar als 600.000 dels 2,7 milions de les persones previstes. Per això, s’ha previst un procediment més senzill i un major llindar de renda.

Quins són els requisits per a demanar aquesta ajuda de 200 euros? Com es pot sol·licitar? Vols saber si està al teu abast? Donem resposta a aquestes qüestions:

  • Sol·licitants: persones físiques. Queden fora les empreses, entitats o associacions, encara que tinguen despeses energètiques o d’aliments.
  • Residència habitual: Espanya.
  • Llindar de renda: el sol·licitant ha d’haver tingut un màxim de 27.000 euros al llarg de l’any passat.
  • Patrimoni familiar: el contribuent que la demane, ha de posseir un patrimoni inferior als 75.000 euros, sense comptar la vivenda habitual, en finalitzar el 2022.
  • Situació laboral: qui la demane ha d’haver fet alguna activitat per compte propi o alié el 2022 que haja suposat alta en la Seguretat Social o mutualitat o bé haver rebut alguna prestació o subsidi de desocupació.
  • Exclusions: queden exclosos, sense dret a aquesta ajuda, les persones que ja perceben l'ingrés mínim vital o els pensionistes.
  • Procediment de sol·licitud: s’ha d’omplir un formulari electrònic en el web de l'Agència Tributària, on es consigna el NIF del sol·licitant i les persones que convisquen en el domicili (tret dels menors de 14 anys sense DNI) i un compte bancari per a rebre l’ajuda.
  • Documentació: només cal identificar-se amb Cl@ve PIN, certificat electrònic o DNI electrònic, llevat que es denegue el consentiment a l'Agència Tributària per a consultar el registre de parelles de fet, circumstància que haurà d'acreditar el demandant.
  • Mitjà de cobrament: el sol·licitant beneficiari d’aquesta ajuda, la rebrà directament al compte bancari aportat.
  • Denegació: en el cas de denegar-se el xec, el sol·licitant rebrà una notificació i des d’aqueix moment tindrà deu dies per a presentar al·legacions i documents.
  • Termini de sol·licitud: fins al 31 de març.

També et pot interessar

stats