Una de cada deu famílies no posa la calefacció per por de no poder pagar-la

Un estudi sobre pobresa energètica de Save The Children alerta que més de 103.000 menors a la Comunitat Valenciana viuen en cases sense temperatura adequada

Favour té quatre fills i viu a València sense posar la calefacció a casa
Favour té quatre fills i viu a València sense posar la calefacció a casa / Save The Children

Més del 10% de les famílies a tot Espanya no posen la calefacció tant com caldria a l'hivern per por de no poder pagar-la. És una de les conclusions de l'última Enquesta de condicions de vida elaborada per Save the Children, que posa el focus en com afecta la pobresa energètica a les llars, especialment en aquelles on viuen xiquets i xiquetes. En quasi el 17% la despesa en energia és desproporcionada i pràcticament en una de cada deu es consumeix menys de la necessària per temor a no arribar a final de mes.

L'ONG alerta que a l'Estat hi ha 4,5 milions de persones que abonen les factures de llum i gas amb retard per dificultats econòmiques i més de 6,7 milions no poden mantindre sa casa a una temperatura adequada. El 13,1% dels xiquets i adolescents viu en aquestes llars, segons l'informe. A la Comunitat Valenciana, el percentatge es tradueix en més de 103.000 xiquets i xiquetes que resideixen en habitatges en què es passa fred a l'hivern.

Save the Children denuncia que sols el 16% de les llars espanyoles que hi ha en situació de necessitat tenen accés al bo social. Per això, avisen que aquesta mesura de l'escut social "no està arribant a totes famílies que la necessiten" i recorden que les que tenen fills o filles a càrrec afronten més situacions d'endeutament, ja que prioritzen el seu benestar. Mentre que les famílies monoparentals destaquen pel consum desproporcionat d'energia —segons l'enquesta, el 17% de les llars gasta més de la que cal—, les nombroses són les que més risc de veure's en una situació de pobresa energètica amagada, és a dir, que infrautilitzen l'energia, explica l'organització en un comunicat. Malalties respiratòries, absentisme escolar i ferides per cremades són algunes de les seqüeles que pateixen tots aquests menuts que passen fred a casa.

Exemple d'aquesta situació és el de Favour, que viu a València amb quatre fills xicotets i els ha de traure avant ella sola: "No tinc calefacció, perquè consumeix molt. Amb el que guanye pague el lloguer i les factures, i em queda poc per a menjar", relata. No obstant això, té rebuts de la llum pendents i deu uns 500 euros, que no ha pogut abonar. Contra el fred a casa, únicament els queda una solució hui dia: "Ens posem jaquetes i ens abriguem. Tenim mantes i ens tapem", afig.

El retard en el pagament de les factures de la llum és també una característica normalitzada en les famílies més vulnerables: prop de 475.000 persones a la Comunitat Valenciana viuen en llars que no estan al dia en el pagament de rebuts de subministraments de l'habitatge, segons les últimes dades oficials.

"En el treball diari amb xiquets, xiquetes i famílies veiem que no para de créixer el nombre de llars que no posen la calefacció a l'hivern per no poder pagar la factura o que la posen menys del que deurien per a evitar pagar factures que no poden assumir. Dues situacions en les quals, al final, sempre ix perdent el col·lectiu més vulnerable: la infància", assegura el director de Save the Children en la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández. Des de la plataforma recalquen que l'impacte que la pobresa energètica té en la infància i l'adolescència és "desproporcionat, especialment en els primers anys de vida, ja que els xiquets i les xiquetes passen més temps a casa que els adults".

Per a combatre aquesta pobresa energètica, Save the Children veu necessari convertir en permanents les ajudes temporals d'emergència, reformar el bo social perquè s'atorgue automàticament a les famílies que es troben sota el llindar de la pobresa o establir que en el límit d'accés per a les famílies amb fills es tinga en compte el cost de vida en cada territori i ajuda per als tràmits de les prestacions.

L'organització valora l'escut social energètic posat en marxa pel govern espanyol, però considera que es pot fer més per a aconseguir que les famílies puguen fer front a les onades de fred que vivim aquests dies. "Ho hem vist en 2021, amb l'aprovació d'una partida excepcional en els pressupostos generals de l'Estat de 202 milions d'euros destinada al finançament del bo social tèrmic, cosa que representa un increment de cent milions respecte a l'exercici anterior. És qüestió de voluntat política", assenyala Carmela del Moral, responsable de Polítiques d'Infància.

També et pot interessar

stats