Un informe de la UPV i l'IVIE assegura que vora el 25% de la població valenciana pateix pobresa energètica

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica alerta que aquesta pot incrementar-se un 17% a l'hivern

Presentació de l'informe 'Pobresa Energètica de la Comunitat Valenciana' - GVA
Presentació de l'informe / Europa Press

Una part de la població de la Comunitat Valenciana es troba afectada per la pobresa energètica. Aquesta realitat, en concret, afecta 1.254.824 persones, un 24,81%, segons ho demostra un estudi elaborat per la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE).

L'informe Pobresa energètica de la Comunitat Valenciana s'ha presentat aquest dilluns en un acte que ha comptat amb la participació del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, que segons ha informat la Generalitat en un comunicat, ha advocat per models constructius que milloren l'eficiència dels edificis per a lluitar contra aquesta problemàtica. La pobresa energètica afecta a Europa uns 35 milions de persones i a Espanya a uns 3,5 milions. Encara més, segons ha assenyalat el vicepresident, "la pobresa energètica podria augmentar un 17% a la Comunitat Valenciana aquest mateix hivern".

Es considera pobresa energètica quan en una llar no pot satisfer les necessitats bàsiques de subministraments d'energia, a conseqüència d'un nivell d'ingressos insuficient i que, si és el cas, pot veure's agreujada per disposar d'un habitatge ineficient en energia. Tot això "afecta la salut de la població, causant problemes respiratoris i circulatoris, però també de salut mental", afirma Illueca.

Estratègia nacional contra la pobresa energètica

El govern espanyol va aprovar en 2019 l'Estratègia nacional contra la pobresa energètica 2019-2024 (ENPE) per a establir les bases que permeteren fer un diagnòstic comprensiu i transversal de la pobresa energètica, la seua evolució i establir mesures d'actuació necessàries per a reduir el nombre de llars que es troben en aquesta situació.

"D'ací ve que la Generalitat haja volgut aprofundir en aquesta dimensió de la pobresa en un moment en el qual les energies i el seu cost s'han convertit en una de les primeres preocupacions dels ciutadans", ha destacat Illueca.

També et pot interessar

stats