Què hi ha darrere de la pujada sobtada de la gasolina?

Els consumidors s'han trobat aquesta setmana amb un repunt del preu dels carburants del 2% després de setmanes de descens

Els carburants s'han encarit aquesta setmana després de diverses setmanes sense pujades
Els carburants s'han encarit aquesta setmana després de diverses setmanes sense pujades / À Punt NTC

Alguns conductors que han acudit a repostar aquesta setmana s’han trobat una desagradable sorpresa a l'hora de pagar: la important pujada del carburant en només uns dies. En algunes gasolineres de la Comunitat Valenciana, la diferència en a penes unes jornades està entre cinc i deu cèntims. Segons les dades del Butlletí del petroli de la Unió Europea, en l'última setmana el preu dels carburants han pujat per damunt del 2.

La gasolina portava, segons la mitjana de les gasolineres de la Unió Europea, cinc setmanes baixant de preu, mentre que el gasoil en duia quatre. Aquesta setmana s’ha invertit la tendència i la gasolina ha passat dels 1,676 euros el litre als 1,711 euros. En el cas del dièsel, ha escalat des dels 1,808 euros de la setmana passada, fins als 1,856 de mitjana que costa un litre aquesta setmana.

Evolució del preu dels carburants el 13 d'octubre del 2022
Evolució del preu dels carburants el 13 d'octubre del 2022 / À Punt NTC

Què hi ha darrere d’aquesta pujada, que ha agafat de sorpresa molts consumidors, habituats des de finals d’estiu a veure el lent descens dels carburants? L’explicació està en la decisions a gran escala. Concretament, en la dels països productors de petroli integrats en l’OPEP. Aquest organisme va anunciar fa uns dies la intenció històrica de reduir la producció de cru.

Es tracta d’una maniobra per a rebaixar, a mitjà termini, les reserves i controlar el preu. Si s’extrau menys petroli, se n’emmagatzemarà menys i, per tant, els productors podran controlar millor el preu perquè hi haurà menys producte disponible.

Tot i que aquesta reducció anunciada per l’OPEP no entrarà en vigor fins al mes que ve, l’anunci ja ha tingut un impacte directe en els mercats.

Davant una anunciada reducció de l’oferta, i com sempre ocorre amb la llei de l’oferta i la demanda, davant d'unes previsions de menys oferta, puja el preu del producte comercialitzat, en aquest cas la gasolina i el gasoil. Per això, aquells que han repostat en les últimes hores en les gasolineres, han hagut de pagar un poc més per a omplir el depòsit del vehicle.

D’aquesta manera, davant la previsible reducció de l’oferta de petroli, el mercat ha patit el que es coneix com a “efecte coet”, és a dir, que els preus es disparen ràpidament. El que vindrà després, previsiblement, quan haja assolit el pic màxim serà el que es coneix com a “efecte ploma”, o el que és el mateix, la caiguda lenta dels preus, que només notaran les butxaques a mitjà termini i no serà significatiu d’una setmana a una altra.

Obligades a tancar en les comarques del nord

D’altra banda, i pel que fa a la bonificació de vint cèntims per litre que va implantar el govern en abril per a amortir la pujada del preu dels carburants en les economies domèstiques, està darrere del tancament d’algunes gasolineres de les comarques del nord.

Aquestes estacions de servei han hagut de tancar els assortidors perquè Hisenda encara no els ha retornat els diners que van avançar per a la bonificació dels 20 cèntims i no tenen capacitat econòmica per a mantindre els negocis.

Les quantitats que els deuen oscil·len entre els 50.000 i els 90.000 euros i aquest deute els impedeix comprar carburants i els obliga a tancar de manera temporal. Són dues estacions de servei de Vila-real, una de les Alqueries i una altra de Borriol.

També et pot interessar

stats