Els exportadors de petroli acorden rebaixar l'oferta en dos milions de barrils diaris

Aquest volum equival al 2% de l'oferta mundial de cru i és prop del doble del qual s'esperava en els mercats internacionals

Bomba de petroli
Bomba de petroli / Shutterstock

L'aliança OPEP+, l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, liderats per Rússia, ha decidit a Viena reduir a partir de novembre el seu bombament en dos milions de barrils diaris, la retallada més gran de l'oferta petroliera des de maig de 2020.

Aquest volum equival al 2% de l'oferta mundial de cru i és vora el doble del que s'esperava en els mercats internacionals, encara que es calcula que la retallada real serà "entre un i dos milions de barrils diaris".

La decisió s'ha adoptat en una conferència ministerial de l'OPEP i les seues deu nacions productores aliades, entre elles Rússia, Mèxic i el Kazakhstan.

La raó d'aquesta retallada és que la majoria dels productors ja estan bombant menys de la quota nacional establida a causa de problemes tècnics de capacitat derivats d'inversions insuficients.

Així, s'estima que en el seu conjunt, l'aliança bomba entre 3,5 i 4 milions de barrils diaris per davall de la quota total establida per a octubre de 43,85 milions de barrils diaris (mbd), que abasta el bombament de vint països (tots menys Veneçuela, l'Iran i Líbia, que estan exempts del compromís de limitar les seues extraccions).

Encara que la retallada real vaja a ser al final menor que l'anunciada, la mesura suposa un clar "no" a les nacions occidentals que venen des de fa temps demanant a l'OPEP que òbriga les aixetes per a abaratir els combustibles i l'energia, i frenar així la inflació, enmig de l'actual crisi energètica.

Puja el preu del petroli

El preu del petroli intermedi de Texas (WTI) va tancar aquest dimecres amb una pujada de l'1,4% i es va situar en 87,76 dòlars, el seu preu més alt des de mitjan setembre, després de l'anunci de l'OPEP+.

D'altra banda, el barril de petroli Brent per a lliurament al desembre va acabar aquest dimecres en el mercat de futurs de Londres en 93,35 dòlars, un 1,78% més que en finalitzar la sessió anterior. Els analistes esperen que el preu del Brent torne a superar els 100 dòlars/barril en els pròxims mesos.

També et pot interessar

stats