Els EUA preparen el major alliberament de petroli de la seua reserva estratègica per a abaixar el preu internacional

La decisió podria suposar el llançament de 180 milions de barrils en els pròxims mesos i podria coordinar-se en una acció global, de major escala, amb els països membres de l'Agència Internacional de l'Energia

Una canonada a la instal·lació de la reserva estratègica dels EUA a Texas
Instal·lació de la reserva estratègica dels EUA a Texas / Richard Carson (Reuters)

Els Estats Units està considerant alliberar fins a 180 milions de barrils de petroli de la reserva estratègica del país (SPR) els pròxims mesos per a forçar a la baixa la cotització internacional del carburant, que ha disparat la guerra a Ucraïna. De moment la notícia ja ha fet caure el preu cinc dòlars el barril de Brent.

L'alliberament, que equivaldria a vora dos dies de demanda global sencera, seria el tercer en la història de l'SPR i el major en els seus cinquanta anys d'història. L'SPR té actualment 568,3 milions de barrils, el nivell més baix des del maig de 2002.

La decisió de l'administració de Joe Biden té lloc hores abans de la reunió d'aquest divendres dels països membres de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), de la qual forma part dels Estats Units, on podria comunicar-se un llançament coordinat global més ampli.

En paral·lel, l'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, un grup de productors que inclou l'Aràbia Saudita i Rússia, es reuneixen per discutir la reducció de les restriccions de l'oferta a què l'han instat els països occidentals.

Els preus del petroli han augmentat des que Rússia va envair Ucraïna a finals de febrer i els Estats Units i els seus aliats van iniciar les sancions a Moscou, que és el segon exportador de cru. El barril Brent, la referència mundial, es va disparar fins als 139 dòlars a principis de març, el preu més alt des del 2008, però comença l'abril a 108 dòlars.

Moscou aporta el 10% del petroli mundial. S'estima que les sancions i la reticència dels compradors a proveir-se del seu carburant podrien eliminar 3 milions de barrils al dia del mercat a l'abril.

També et pot interessar

stats