El govern espanyol aprovarà divendres el preu màxim del gas per a abaratir la factura de la llum

Isabel Rodríguez confirma que hi haurà un Consell de Ministres extraordinari per a autoritzar el mecanisme, que rebaixarà el rebut entre un 30 i un 40%

Gasoducte Magreb-Europa
Gasoducte Magrib-Europa / Arxiu

El govern espanyol celebrarà aquest divendres un Consell de Ministres extraordinari en què aprovarà la ferramenta per a limitar el preu del gas destinat a la producció elèctrica, segons ha confirmat aquest dimarts la ministra portaveu, Isabel Rodríguez. "Estem treballant intensament amb els nostres col·legues portuguesos. Tenim tot el mecanisme definit i hem acomodat les diferents peticions que ens va fer arribar la Comissió Europea. Estem esperant que siguen coincidents les decisions de tots dos executius i aprovar-lo de manera paral·lela perquè entre en vigor", ha dit.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, Rodríguez ha repassat les fites del mecanisme, un acord "molt important" a través del qual es podrà rebaixar la factura de la llum, que l'últim any ha vist pujades desorbitades per la crisi energètica. Una situació econòmica agreujada més encara per la invasió russa d'Ucraïna a finals de febrer. "S'aprovarà aquesta setmana, però no ha pogut fer-se hui. Ho farem divendres que ve, en un Consell de Ministres extraordinari", ha afegit la ministra.

Espanya i Portugal han pactat amb la Comissió Europea fixar un màxim de 50 euros el megawatt hora a l'import del gas durant els pròxims dotze mesos, una mesura que permetrà abaratir el rebut elèctric a partir de juny entre un 30 i un 4%. A última hora de la vesprada d'aquest dilluns, Brussel·les aclaria que l'executiu comunitari encara no havia adoptat cap decisió "formal" sobre l'excepció ibèrica i que continuava en contacte amb les autoritats de tots dos països sobre el disseny de la mesura.

Aquesta apreciació arribava després que el primer ministre portugués, António Costa, va anunciar que ja disposaven del vistiplau per a posar aquest sostre màxim al preu del gas, i que treballava conjuntament amb Espanya per a poder aprovar la legislació aquest mateix dimarts.

Tots dos països anunciaren el 26 d'abril que havien tancat un acord polític amb la Comissió Europea per a limitar en el mercat majorista de l'electricitat el preu del gas, utilitzat per les centrals de cicle combinat per a produir llum, i alleujar així la factura dels consumidors. La mesura beneficiarà el 40% de les llars domèstiques —les que tenen tarifa regulada— i fins al 80% dels consumidors industrials —els rebuts dels quals estan vinculats al mercat majorista elèctric—, segons va avançar la ministra Ribera.

També et pot interessar

stats