Brussel·les afirma que encara no ha pres una decisió sobre la proposta de limitar el gas

La Comissió Europea ha aclarit que encara no ha adoptat una decisió formal, sinó que només ha emés una valoració preliminar de l’esborrany

Imatge d'arxiu de l'extracció de gas
Imatge d'arxiu de l'extracció de gas / Shutterstock

La Comissió Europea ha aclarit a Espanya i Portugal que encara no ha adoptat una decisió formal sobre la proposta per a posar un sostre màxim al preu del gas natural per a la generació d'electricitat, sinó que només ha emés una valoració preliminar de l'esborrany que ha rebut per part de tots dos governs.

"Encara que no s'ha pres una decisió formal en aquest moment, la Comissió roman en contacte estret amb les autoritats espanyoles i portugueses sobre el disseny de la mesura", han explicat.

L'executiu comunitari s’ha manifestat així després que el primer ministre portugués, António Costa, anunciara que la CE havia donat llum verda a la proposta, i que Portugal i Espanya estaven treballant per a poder aprovar la legislació aquest mateix dimarts.

Des de la Comissió afirmen que s’ha rebut "recentment" l’esmenat esborrany de la mesura tècnica que inclou "un gran nombre de detalls rellevants" sobre l'acord polític de l’anomenada excepció ibèrica. No obstant això, el seu portaveu ha assegurat que ara com ara només s'ha compartit "una valoració preliminar".

"Encara queda pendent una certa informació i s'espera [que s'incloga] en la notificació formal, que arribarà prompte. L'objectiu principal de la Comissió és aconseguir decisions sòlides i legals com més prompte millor", ha postil·lat el portaveu comunitari.

Aquest dilluns de matí, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic havia confirmat que, una vegada rebut el vistiplau preliminar de Brussel·les a l'excepció ibèrica, "continuen treballant per a poder portar-ho demà al Consell de Ministres o al més prompte possible". Mentre que el primer ministre portugués, António Costa, havia assenyalat que podria aprovar l'entrada en vigor d'aquesta mesura al país lusità en una reunió extraordinària del Consell de Ministres que podria tindre lloc demà.

Espanya i Portugal van enviar a la fi de la setmana passada la seua proposta conjunta a la Comissió Europea, després de setmanes àrdues de negociacions tècniques.

Conforme a l'acord aconseguit amb l'executiu comunitari, el preu de referència del gas es fixarà, en un primer moment, entorn de 40 €/MWh i marcarà un preu mitjà de 50 €/MWh al llarg dels dotze mesos que estiga en vigor.

Aquest acord, alineat amb la decisió del Consell Europeu del 24 i 25 de març, compatible amb el tractat i els reglaments, permetrà posar en marxa un mecanisme temporal, l'excepció ibèrica, i donar cobertura fins al final del pròxim hivern.

A més, tots els consumidors es veuran beneficiats d'aquest mecanisme, de manera immediata especialment els que estan indexats en el mercat diari, els de la tarifa regulada, el denominat PVPC.

També et pot interessar

stats