Llum verda de la Comissió Europea a la proposta ibèrica per a limitar el preu del gas

Portugal i Espanya estan treballant per a poder aprovar la legislació aquest mateix dimarts

Imatge d'arxiu de torres elèctriques
Imatge d'arxiu de torres elèctriques / À Punt NTC

El primer ministre portugués, António Costa, ha anunciat que la Comissió Europea (CE) ha donat llum verda aquest dilluns a la proposta ibèrica per a posar un sostre màxim al preu del gas i que Portugal i Espanya estan treballant per a poder aprovar la legislació aquest mateix dimarts.

"Hui mateix al matí la Comissió Europea ha donat llum verda a la proposta portuguesa i espanyola per a evitar la contaminació del preu de l'electricitat per la pujada gas. És una mesura de gran abast", va dir Costa en declaracions a periodistes portuguesos a Estrasburg, a l'eixida de la conferència sobre el futur d'Europa.

"Estem en aquest moment coordinant amb el govern espanyol com aprovem la respectiva legislació, i farem tot per a poder fer-ho ja demà", va afegir.

El cap del govern portugués, que ha qualificat la proposta com una "mesura de gran abast", va recordar que Espanya reuneix normalment el seu Consell de Ministres el dimarts i va assenyalar que l'executiu lusità també té intenció de fer-ho el mateix dia.

"Farem un consell extraordinari per a aprovar aquesta mesura i que entre simultàniament en vigor a tota la península Ibèrica", va explicar.

Espanya i Portugal van anunciar a l'abril que havien arribat a un acord polític amb la CE per a limitar el preu del gas en el mercat majorista de l'electricitat en tots dos països. El gas és utilitzat per les centrals de cicle combinat per a produir llum i així s'alleujaria la factura dels consumidors.

L'aplicació del límit tindrà una duració de dotze mesos i començarà amb un preu mitjà del gas de 40 euros/megawatt hora (€/MWh) per a estabilitzar-se en uns 50 €/MWh de mitjana en tot el període.

La CE va confirmar divendres passat que havia rebut la proposta ibèrica i que l'estudiaria "amb urgència", mentre continuaven els "contactes tècnics" entre Brussel·les, Madrid i Lisboa.

El preu de l'electricitat en el mercat majorista ibèric va repuntar aquest dilluns prop d'un 21% fins a situar-se en 208,74 euros el megawatt hora (MWh), segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).

També et pot interessar

stats