Sánchez anuncia que Espanya i Portugal envien a Brussel·les la proposta conjunta per a limitar el preu del gas

La Comissió Europea i els dos països arribaren el 26 de juliol a un acord per a limitar el preu en el mercat majorista en una mitjana de 50 €/MWh en els pròxims dotze mesos

Pedro Sánchez amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, a Barcelona
Pedro Sánchez, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a Barcelona / Europa Press

El president del govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya i Portugal van enviar la vesprada d'aquest dijous a la Comissió Europea, "després de setmanes àrdues de negociacions tècniques", la proposta conjunta amb les mesures per a limitar el preu del gas en el mercat majorista d'electricitat ibèric.

Ho ha dit aquest divendres en la sessió de clausura i de lliurament del II Premi Cercle d'Economia a la Construcció Europea de la XXXVII reunió del Cercle d'Economia, davant la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha rebut el guardó.

El president ha traslladat a Von der Leyen que esperen poder comptar prompte amb "el vistiplau preliminar" de la Comissió Europea per a posar en marxa el pla en els pròxims dies.

El passat 26 d'abril, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el ministre de Medi Ambient i Acció Climàtica de Portugal, José Duarte Cordeiro, van anunciar un acord amb la Comissió Europea per a posar un límit al preu del gas en el mercat majorista d'electricitat de la península Ibèrica, que se situarà en una mitjana de 50 €/MWh en els pròxims dotze mesos.

Conformement a l'acord aconseguit amb l'executiu comunitari, el preu de referència del gas es fixarà, en un primer moment, entorn de 40 €/MWh i marcarà un preu mitjà de 50 €/MWh al llarg dels dotze mesos que estiga en vigor.

Aquest acord, alineat amb la decisió del Consell Europeu del 24 i 25 de març, compatible amb el tractat i els reglaments, permetrà posar així en marxa un mecanisme temporal, la denominada excepció ibèrica, i donar cobertura fins al final del pròxim hivern.

A més, tots els consumidors es veuran beneficiats d'aquest mecanisme, de manera immediata especialment els que estan indexats al mercat diari (espot).

La proposta presentada per Espanya i Portugal suposava al principi limitar a 30 €/MWh el preu màxim del gas natural per a la generació d'electricitat –els cicles combinats i els de cogeneració–, amb l'objectiu d'abaratir la factura de la llum.

Aquest límit de 30 €/MWh en el preu del gas per a la generació d'electricitat permetria rebaixar el preu mitjà del mercat majorista d'electricitat –el denominat pool, que impacta en els contractes regulats (PVPC)– a la meitat del que actualment s'està registrant.

No obstant això, la proposta, des que va ser remesa a Brussel·les, ha comptat amb un fort rebuig per part del sector elèctric. De fet, els operadors dels mercats elèctrics d'Espanya i Portugal van advertir dels "importants i rellevants impactes" que aquesta excepció ibèrica pot ocasionar en els mercats a terminis de derivats ja contractats.

Finalment, Brussel·les va donar el vistiplau a limitar el preu a 50 euros el MWh, la qual cosa suposaria abaratir el preu de la llum en aproximadament un terç.

També et pot interessar

stats