Gómez-Calvet (expert energètic): "Dopar i limitar el preu del gas pot frenar la promoció de les renovables"

L'expert i professor adverteix que el govern espanyol ha de ser caut amb Algèria "perquè el gasoducte no es tanque"

Roberto Gómez-Galvet a 'Les notícies del matí'
Roberto Gómez-Galvet a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El govern d'Espanya ultima la norma amb què canviarà l'estructura de la factura de la llum, després de l'acord a què va arribar aquesta setmana amb la Comissió Europea. S'aprovarà previsiblement en el Consell de Ministres dimarts que ve.

Segons el que ha eixit de Brussel·les, es limita el preu del gas a una mitjana de 50 euros durant un any per a reduir la factura elèctrica.

Roberto Gómez-Calvet, expert en energia i professor de la Universitat Europea de València, ha destacat en Les notícies del matí que limitar el preu del gas va en benefici de la ciutadania, però assegura que no és una mesura exempta de controvèrsia, perquè "pot afectar el sistema de fixació de preus".

Un sistema, segons ha afegit, que està pensat des de fa molt de temps i "cerca incentivar la promoció de les energies més barates". "Dopar i limitar el preu del gas pot frenar la promoció de les renovables", adverteix.

De totes maneres, sent que la mesura és "temporal", vol pensar que "beneficiarà la ciutadania i no afectarà el sistema de fixació de preus".

A la meitat dels consumidors no els afecta la mesura

No obstant això, l'expert energètic ha ressaltat que més del 50% dels consumidors estan en el mercat lliure i no es beneficiaran d'aquesta mesura en la factura de la llum, que "només afecta els consumidors del mercat regulat".

També apunta que l'excepció ibèrica i subvencionar el gas va en contra de la línia europea. "Europa no vol que s'influïsca de manera arbitrària en el sistema de fixació de preus, que busca la font més barata, però si el sistema és car el consumidor ha de pagar-lo".

En paral·lel, un altre front energètic està obert amb Algèria, que ha tornat a amenaçar Espanya, en aquest cas, de tallar el subministrament si el deriva cap al Marroc. "Esperem que no complisca la seua amenaça, ja que és el nostre principal subministrador de gas en format gasós i hem de ser cauts perquè el gasoducte no es tanque".

També et pot interessar

stats