Algeria adverteix Espanya que trencarà el contracte del gas si reobri el gasoducte amb el Marroc

El govern espanyol aclareix que "en cap cas" el gas adquirit pel Marroc procedeix d'Algèria

Gasoducte Magreb-Europa
Gasoducte Magreb-Europa / Arxiu

Algèria ha advertir aquest dimecres Espanya que qualsevol desviament del gas exportat "el destí del qual no siga un altre que el previst en el contracte" suposarà l'incompliment d'aquest, segons ha afirmat el Ministeri d'Energia i Mines en un comunicat, recollit per l'agència oficial algeriana.

El ministre d'Energia i Mines, Mohamed Arkab, assenyala en el comunicat que ha sigut informat "mitjançant missatge electrònic, per la seua homòloga espanyola, Teresa Ribera, de la decisió d'Espanya d'autoritzar l'explotació, en flux invers, del Gasoducte Magrib Europa (GME").

Posteriorment, la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha enviat un correu electrònic al ministre d'Energies i Mines d'Algèria, Mohamed Arka, confirmant que Espanya permetrà al Marroc utilitzar el gasoducte del Magreb-Europa, però "en cap cas" el gas adquirit pel país veí procedirà d'Algèria.

El Magrib Europa, que assortia de gas algerià Espanya i Portugal a través de territori marroquí, es va tancar a l'octubre en véncer el contracte de 25 anys, en plenes tensions entre Algèria i el Marroc.

Mapa dels gasoductes a Europa
Mapa dels gasoductes a Europa / Marta Pascual. Font: NOM i PCI

Algèria diu que l'"operació es realitzarà hui o demà”.

"Les quantitats de gas natural algerià entregades a Espanya, el destí del qual no siga un altre que el previst en els contractes, tindrà la consideració d'incompliment dels compromisos contractuals, i per tant, podria donar lloc a l'incompliment del contracte que vincula Sonatrach amb els seus clients espanyols”, ha advertit Algèria.

Algèria és el principal proveïdor de gas a Espanya, una energia fonamental en un moment en què la crisi per la invasió russa d'Ucraïna ha portat la Unió Europea (UE) a plantejar-se suspendre les compres de gas rus.

També et pot interessar

stats