Les patronals del taulell i la Generalitat coincideixen que les ajudes anunciades pel govern són "insuficients" per al sector

Aitana Mas ha dit a Porcelanosa que els 950 milions en ajudes a tot el sector gas intensiu, haurien d'estar destinats només per a les taulelleres de Castelló, que reclamen 1.500 milions

Aitana Mas i Vicent Climent en la seua visita a Porcelanosa
Aitana Mas i Vicent Climent en la seua visita a Porcelanosa / Twitter: @GVAeconomia

La vicepresidenta primera del Consell, Aitana Mas, ha dit que considera "insuficients" les ajudes anunciades pel govern central al sector de la ceràmica i el taulell.

Ho ha afirmat en una visita aquest dimecres a la fàbrica de Porcelanosa de Vila-real, on ha assegurat que els 950 milions en ajudes a tot el sector gas intensiu, en els quals està el tauleller, haurien d'estar destinats només per a Castelló.

Mas ha reclamat un model d'ajudes com el d'Itàlia, on també té un gran pes la indústria ceràmica.

Afirma que caldrà esperar a veure la lletra xicoteta per a saber quina és la magnitud de la potencialitat d'aquestes ajudes. Però ha remarcat que els haguera agradat que foren "més contundents per donar suport a un sector que ho està passant molt malament aquests mesos".

Segons ha explicat, els dirigents de Porcelanosa els han explicat que el preu del gas ha incrementat els costos de l'empresa un 15% i "nosaltres volem que les empreses puguen garantir la seua producció".

Per la seua banda, el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha demanat més esforços el govern espanyol perquè la deslocalització no arribe a les taulelleres concentrades a les comarques de Castelló.

Així, ha detallat que des del sector els havia reclamat 1.500 milions d'euros i ara tenen 950 milions a repartir amb altres sectors. "Les ajudes haurien de ser únicament per a la ceràmica, perquè a l'hora de repartir pensen que no seran ajudes directes i taxatives per al conjunt de les necessitats del sector del taulell".

El sector lamenta la seua exclusió de les ajudes

Per la seua banda, l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc), ha denunciat la seua exclusió de les noves mesures després de la publicació del BOE aquest dimecres. Lamenten que es torne a deixar fora al sector "com ja va ocórrer el passat mes de març". És a dir, que és la segona vegada que aquesta activitat econòmica no s'inclou en els llistats inicials d'aquesta mena d'ajudes, encara que han reconegut que, en el primer cas, "després de nombroses reivindicacions per part d'Anffecc, aquesta errada es va solucionar".

El secretari general de l'associació, Manuel Breva, considera “incomprensible” que, "sent plenament coneixedors de la nostra problemàtica i del que ha ocorregut prèviament, torne a passar el mateix." Per això la no inclusió del sector de forma directa els suposa una "gran decepció", especialment després de les reunions d'aquests mesos amb els ministeris perquè "saben perfectament qui som i són molt conscients de l'extrema situació que estem travessant en el sector", ha subratllat.

Amb independència de la seua inclusió o no, l'associació ha considerat que la disposició "simplement anuncia que s'aprovarà una línia d'ajudes en un termini de sis mesos, però ni concreta la quantia, ni concreta quan s'articularan".

També l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) ha lamentat la “indeterminació total” en les ajudes que ha aprovat el govern central per a les indústries gasintensives. 

La patronal del sector ceràmic ha traslladat “incertesa” davant del text publicat en el BOE, perquè consideren que les ajudes anunciades no estan definides i, segons s'arreplega en el text, hi ha un termini de sis mesos perquè es definisquen. A més, les ajudes no seran només per al taulell, sinó també per a 24 classificacions nacionals d’activitats econòmiques (CNAE) més, que podran beneficiar-se de les ajudes una vegada estiguen definides. A més, tampoc està disponible el finançament de la línia ICO Ucraïna.

Per tot això, la situació després d’anunciar-se les mesures és igual que abans. “No ha canviat res. Seguim sense ajudes a Espanya, mentre que els nostres competidors a Alemanya, Itàlia o Portugal sí que en tenen. La competitivitat de les nostres empreses queda compromesa”, ha manifestat Alberto Echevarría, secretari general d’Ascer.

També et pot interessar

stats