Fede Fuster (Hosbec): "El Botànic ha fet l'anunci de la taxa turística a Setmana Santa per a fer mal als hotels"

El vicepresident de la patronal hotelera denuncia que la mesura tindrà un cost molt superior al que diu el Consell

El vicepresident d'Hosbec, Fede Fuster / À Punt NTC

El vicepresident de la patronal hotelera Hosbec, Fede Fuster, ha carregat a Les notícies del matí contra la taxa hotelera, després de la proposició de llei que els tres grups del Botànic han presentat a les Corts per a activar-la després de l'estiu, amb una moratòria que retardaria l'aplicació fins al primer trimestre del 2024. "Estem molt decebuts i preocupats, sobretot per una part del PSPV, que no sabem per què ha comprat el discurs de Compromís i Unides Podem", ha explicat Fuster, que creu que el moment en què s'ha anunciat no és casual. De fet, l'interpreta com un atac a les associacions que representen el sector hoteler: "Com que la patronal no cedeix a les seues pretensions han volgut fer mal i traure la notícia a Setmana Santa per a perjudicar la comercialització dels hotels", ha dit a la ràdio d'À Punt.

Estem molt decebuts i preocupats perquè una part del PSPV ha comprat el discurs de Compromís i Unides Podem

Fuster assegura que "hi ha molta mentida" sobre la taxa per a advertir que tindrà, en la pràctica, un impacte molt més gran en els viatgers del que ha anunciat el Consell, que és de 0,5 a 2 euros diaris segons la categoria de l'allotjament. "A les famílies els ha pujat tot i ara la banda del Botànic vol fer-los l'atracament de la taxa [...] Ahir amb uns clients vam fer uns càlculs i la taxa pot ser, d'una setmana d'estada per a una família amb dos xiquets majors de setze anys [els menors n'estan exempts] de 112 euros [...] que no es gastaran en restaurants, en oci, en compres ni en una reserva."

Segons ha aclarit Fuster posteriorment a À Punt, eixe import es produiria en el pitjor dels escenaris que preveu la patronal, si el Consell eliminar en el futur la bonificació del 100% de la part autonòmica de la taxa. Així, aquests 112 euros que indica resultarien de sumar el màxim setmanal de 56 euros per a quatre persones (2€/dia x 4 persones) que la norma permet imputar als ajuntaments, als entre 0,5 i dos euros addicionals que Hosbec tem que també podria activar la Generalitat en algun moment. En tot cas, en opinió del vicepresident d'Hosbec, en els termes actuals la taxa ja fa perdre el litoral valencià competència respecte d'altres destinacions espanyoles —Costa del Sol— o internacionals —Grècia, Turquia— on s'aplica.

Critica el portaveu hoteler la referència a altres regions i ciutats que repercuteixen la taxa al turisme sense que s'hagen notat les conseqüències en el flux de viatgers. "Roma o Berlín són capitals de primer orde amb una dinàmica molt diferent de Xàbia o Gandia. Estem comparant peres amb pomes, Angela Merkel amb Mónica Oltra, és que no hi ha color", ha dit Fuster a la ràdio d'À Punt.

[Sobre la taxa turística que apliquen altres regions i capitals europees]: "Estem comparant peres amb pomes, Angela Merkel amb Mónica Oltra, és que no hi ha color"

Una Setmana Santa prometedora, amb l'ocupació a nivells de 2019

Amb tot, el vicepresident d'Hosbec anticipa una bona temporada de Setmana Santa, amb xifres d'ocupació pròximes a 2019, prop de "l'anhelada normalitat que esperàvem" després de la pandèmia. Segons les dades facilitades per Fuster, les reserven són del 75% a Benidorm, la Costa Blanca i Castelló i superen el 83% a la ciutat de València. Xifres molts positives que podrien augmentar amb les contractacions d'última hora del turisme local i nacional.

La situació actual fa veure Hosbec amb optimisme la campanya estival. De fet, ja s'han fet reserves per sobre d'alguns mesos de l'estiu de 2019, segon la patronal. El repte, enguany, és protegir el preu per a la clientela per la inflació dels carburants. "Anem capejant temporal, però arribarà un moment que serà inassumible i no podrem vendre a pèrdues i haurem de traslladar el cost als preus", ha explicat Fuster, que adverteix que al seu hotel de Benidorm la factura d'electricitat al febrer, en temporada baixa, ha sigut la mateixa que l'agost passat, amb plena ocupació.

"No puc imaginar-me la factura aquest estiu", lamenta el vicepresident de la patronal hotelera, que assegura que la guerra ha tingut més impacte de l'esperat a la Comunitat Valenciana. D'una banda, per la pèrdua de viatgers russos i ucraïnesos, i d'altra per a la competència d'altres destins tradicionalment més massius per al turisme rus, com la Costa Brava, que intenten compensar la pèrdua de reserves competint a la baixa en preus. 

També et pot interessar

stats