Els partits de l'oposició veuen la taxa turística com un "greu error" i una "barbaritat"

El PP, Ciutadans i Vox critiquen una mesura que els partits del Botànic pretenen portar al ple de les Corts després de l'estiu

El síndic del PSPV, Manolo Mata, aquest dimarts
El síndic del PSPV, Manolo Mata, aquest dimarts / À Punt NTC

La taxa turística continua alçant polèmica. Els síndics del PP, Ciutadans i Vox a les Corts han coincidit aquest dimarts a criticar la taxa turística que el govern del Botànic pretén aprovar en ple després de l'estiu. "Greu error", "xantatge" o "barbaritat" són alguns dels adjectius utilitzats pels representants polítics en l'oposició per a fer referència a aquesta polèmica mesura que tampoc troba unanimitat al govern valencià, tot i haver-se pactat. El PSPV, en tot cas, ha remarcat que la taxa turística no entraria en vigor fins al febrer o març del 2024.

El síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha assegurat que la seua formació ja va dir el 2016 que estava a favor d'aquesta taxa si era municipal i voluntària, i que els que han "canviat d'opinió" han sigut Compromís i Podem.

"A més, han accedit a la petició d'aplicar-la quan passe la crisi, perquè la guerra i la covid passaran, igual segurament que Mazón, que parla molt de la taxa, que té uns preus bastant raonables i que s'aplicarà, si ho decideix cada ajuntament, al febrer o març de 2024, com a prompte", ha apuntat el portaveu socialista.

La síndica de Compromís, Mònica Álvaro, ha assenyalat que aquesta proposta de llei serà portada al ple de les Corts previsiblement després de l'estiu. "Esperem que la incertesa econòmica no dure sempre. D'ací a dos anys segurament no tindrem les mateixes condicions", ha afegit. Compromís, principal partit defensor d'aquesta iniciativa, ha presentat una campanya virtual a través del microsite i les xarxes socials per a "trencar mites al voltant de la taxa turística".

Per la seua banda, el diputat de Podem Ferran Martínez ha reiterat la importància d'arribar a un acord sobre aquest impost. Martínez ha admés que en el procés d'acord, el seu partit ha renunciat al fet que s'aplique a escala autonòmica perquè cada ajuntament decidisca si l'aplica o no.

Martínez ha subratllat que "tots els estudis elaborats sobre diferents models turístics confirmen que l'efecte de la taxa sobre la demanda és inexistent, és a dir, que no vindran menys turistes". I ha recordat que hi ha moltes experiències en tot el món i també a altres autonomies a Espanya que van en el mateix sentit.

El president del PP, Carlos Mazón, ha lamentat que es pretenga aprovar aquesta llei "per la porta de darrere" i la portaveu parlamentària de Ciutadans, Ruth Merino, l'ha considerada una "rotunda equivocació", que "només pot ser conseqüència de la insensatesa". "El Botànic veu una amenaça en el turisme en lloc d'un motor de desenvolupament. Nosaltres estem del costat dels empresaris del sector, cal abaixar impostos en lloc de crear-ne d'altres", ha apuntat Merino, que ha definit com a "hipòcrita" la postura del PSPV, per considerar positiva aquesta taxa, però suspendre'n l'aplicació.

També et pot interessar

stats