Els experts consideren que les mesures del govern en la factura de la llum es notaran al novembre

Javier Cervera, vicepresident de Sapiens Energia, ha destacat el poder que tenen els països productors de gas, com ara Rússia i Algèria, i que la Unió Europea no té una efectivitat plena en aquest tema.

Pals de llum prop d'una ciutat
Torre elèctrica prop d'una ciutat / Luis Tejido (Efe)

Aquest dijous és el Dia Mundial de l'Estalvi d'Energia i el debat sobre el preu de la llum es cola de ple a Brussel·les, on els caps d'estat i de govern aborden aquesta qüestió al Parlament Europeu. Javier Cervera, expert en energia i vicepresident de Sapiens Energia, ha destacat en Les notícies del matí el poder que tenen els països productors de gas, com ara Rússia i Algèria, i que la Unió Europea no té una efectivitat plena en aquest tema.

En l'escalada del preu de la llum aquest dijous es pagarà de mitjana un 3,24% més que ahir. És a dir, prop de 208 euros el megawatt/hora. El tram més car serà entre les 9 i les 10 de la nit, quan arribarà als 250 euros. És l'octau dia en què se superen els 200 euros.

La setmana passada el Congrés validà el decret de la llum, rebaixant prou l'impacte que tindria sobre les elèctriques. El govern central va dir que al setembre ja començaria a notar-se en la factura de la llum, però de moment no ha sigut així.

Pel que fa a les mesures que estan en marxa a Espanya per a reduir el preu de les factures, Cervera creu que el consumidor notarà la rebaixa a partir del mes que ve. De totes manera, ha apuntat que "és complicat revertir la situació mentre el sistema dels majoristes continue igual".

Plataforma europea de compra

La Unió Europea està decidida a intervindre per a solucionar la crisi energètica i enmig d'aquest context, Espanya considera insuficient la resposta que va donar l'executiu comunitari la setmana passada amb mesures a curt termini.

Per això, intentarà aconseguir mesures més ambicioses, com la creació d'una plataforma per a la compra conjunta de gas, igual que es va fer amb les vacunes del coronavirus. La delegació espanyola té el suport de França, Grècia, la República Txeca, Romania i Polònia. Altres països com Alemanya, Bèlgica o els nòrdics hi són més reticents.

Segons ha explicat Javier Cervera, si es treballa com a continent "podem lluitar amb altres zones" que competeixen pel gas natural, com Àsia. No obstant això, no creu que siga una solució i pensa que fer una borsa de compra europea "no canviarà molt el preu", que ara és cinc vegades superior a l'any passat. "És una situació complexa, ja que les entrades de gas per Europa estan fixades des de Rússia i Algèria, que són els grans productors".

El vicepresident de Sapiens Energia ha indicat que Europa treballa amb regulacions a llarg termini i "fer actuacions disruptives pot a afectar països molt dependents com Alemanya que depén del gas rus".

Com Europa és un gran importador d'energia i el mercat és global, aquest expert considera que el que cal fer els pròxims 20 o 30 anys "és ser més independents gràcies a les energies renovables i l'emmagatzematge d'energia".

També et pot interessar

stats