Von der Leyen insta els països de la UE a usar mesures ràpides per a poder fer front a les crisis d'energia

La presidenta europea ha insistit que poden posar en marxa ajudes estatals o retallades dels impostos associats a la factura elèctrica

El preu de l'electricitat s'ha disparat amb preus històrics
El preu de l'electricitat s'ha disparat amb preus històrics / Arxiu

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, ha suggerit aquest dimecres als governs de la Unió Europea que la millor manera d'alleujar l'impacte de la crisi dels preus de l'energia per a les famílies vulnerables i els xicotets negocis és posar en marxa mesures ràpides, com ara ajudes estatals o rebaixes d'impostos.

Aquest tema es posarà sobre la taula en la cimera de líders d'aquest dijous i divendres a Brussel·les a petició d'Espanya, en vista d'una escalada de preus que continua marcant rècords. El govern de Pedro Sánchez s'ha alineat amb França, Grècia, República Txeca o Romania per a demanar a la UE que adopte mesures excepcionals per a fer front a l'escassesa de gas i electricitat.

Per a alleujar la situació de les famílies vulnerables, la presidenta de la CE ha insistit que els països europeus poden posar en marxa ajudes estatals o retallades dels impostos associats a la factura elèctrica, mesures ràpides que "ja apliquen vint Estats membres".

Estratègia per a diversificar proveïdores

Mentrestant, la Comissió té al cap mesures a mitjà i llarg termini, com la de crear una estratègia internacional sobre energia per a ajudar els governs a diversificar les proveïdores.

També reforçaran la vigilància dels mercats de gas i de carbó, emprendran una revisió del mercat de l'electricitat, crearan tests d'estrés per a preparar-se millor per a les crisis i acceleraran les inversions en energies renovables.

La resposta a la crisi, ha explicat Von der Leyen, és "diversificar proveïdores, mantindre el gas natural com un combustible de transició i accelerar el canvi a les energies netes", que són molt més barates que els combustibles fòssils.

També et pot interessar

stats