Sánchez demana a Europa una resposta conjunta a l'escalada del preu de la llum

El president del govern espanyol ha demanat al Consell Europeu i a la Comissió que al llarg d'octubre hi haja un debat en profunditat sobre aquest assumpte

Sánchez, aquest dimarts, en un foro organitzat a Sevilla
Sánchez, aquest dimarts, en un fòrum organitzat a Sevilla / Raúl Caro (Efe)

El govern espanyol mira a Europa per l'escalada del preu de la llum. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha demana al Consell Europeu i a la Comissió "audàcia, contundència i innovació" per a aconseguir una resposta comuna" a aquest problema.

Sánchez va plantejar la necessitat d'una resposta conjunta de la UE en el sopar de dimarts a la nit amb els líders comunitaris abans de la cimera amb els Balcans Occidentals. Allí va demanar, segons ha explicat aquest dimecres en declaracions als periodistes, al Consell Europeu i la Comissió que al llarg d'octubre hi haja un debat en profunditat sobre aquest assumpte.

La tarifa elèctrica, de fet, serà, a petició d'Espanya, un dels eixos de la cimera que protagonitzaran a Brussel·les els caps d'Estat i de govern de la UE. "Hem demanat a la Comissió que siga audaç en la resposta. Estem davant una crisi sense precedents que necessita mesures extraordinàries, innovadores contundents per part de la UE per a poder contindre l'alça dels preus de la llum", ha argumentat el màxim responsable polític espanyol.

Espanya ha llançat dos propostes a la UE: fer una compra conjunta de gas i revisar el sistema de fixació de preus en el mercat de l'electricitat. Sánchez opina que "el sistema de preus marginalista el que provoca és penalitzar les fonts d'energia renovables i que són molt més competitives".

Respecte a la compra conjunta de gas, va subratllar que els socis europeus són més forts units, com creu que es va demostrar amb la compra conjunta de vacunes contra el coronavirus.

En un sentit semblant es va pronunciar aquest dimarts la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que va obrir la porta al fet que la Unió Europea estudie "desvincular" del preu de l'electricitat el del gas natural per a controlar la pujada dels preus energètics. Von der Leyen va recordar que a Europa hi ha "molta energia barata com, per exemple les renovables".

També et pot interessar

stats