Les noves formes d’autoconsum energètic s’obrin pas a la Comunitat Valenciana

El cooperativisme i la col·laboració publicoprivada impulsen aquesta forma de compartir energia a preus més baixos en plena escalada del preu de la llum i els combustibles

primera cèl·lula d'autoconsum col·lectiu Comptem
Primera cèl·lula d'autoconsum col·lectiu Comptem / Enercoop

A Catarroja s’està formant una comunitat energètica que naix de l'interés de veïns i comerciants amb l’objectiu de compartir energia renovable a preus més baixos. A curt termini aquesta iniciativa local d’autoconsum, a la qual ja s’han sumat 25 persones físiques i comerços i que aspira a aglutinar a 100 o 120 socis, construirà una instal·lació col·lectiva sobre una coberta per generar energia sostenible i més barata, explica Salvador Moncayo, director d'Aieoluz, cooperativa de treball associat dedicada a l’alfabetització energètica i sòcia d’aquest projecte. Però a llarg termini la comunitat energètica va més lluny i vol impulsar projectes en àmbits com la mobilitat sostenible, a través de vehicles elèctrics compartits, o el sector alimentari.

Aquest projecte naix des de la base i la participació de l’Ajuntament és minoritària. Moltes comunitats energètiques estan impulsades des dels governs locals. Les iniciatives que estan apareixent a la Comunitat Valenciana són diverses i en molts casos també tenen darrere a cooperatives.

La realitat s'avança a la legislació

Les comunitats energètiques valencianes són un cas clar de realitat que va per davant de la legislació. La Directiva europea d'Energies Renovables considera les comunitats energètiques com una figura clau per a aconseguir la transició energètica real, però encara no s’ha concretat la transposició a la legislació espanyola. Malgrat això, les iniciatives d'autoconsum s’han disparat. Sobre tot a la Comunitat Valenciana.

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana treballa activament en aquest tema i preveu un fort creixement de les comunitats energètiques una vegada que la directiva europea es trasllade a la legislació espanyola. La confederació compta amb un grup de treball que pretén fomentar les comunitats energètiques des de la base cooperativa i els seus responsables confirmen que hi ha prou iniciatives a tot el territori malgrat que actualment s'han de sortejar molts problemes burocràtics perquè encara no s’ha fet la mencionada transposició normativa.

En qualsevol cas, l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace) ofereix des de fa dos anys ajudes per a impulsar comunitats energètiques. I en un any s’ha passat de finançar set projectes a ajudar a 47. El pressupost ha pujat de mig milió d’euros a dos milions. Els projectes esguiten tot el territori: a la Todolella (Ports), Crevillent (Baix Vinalopó), la Vall d’Uixó (Plana Baixa), Ontinyent (Vall d’Albaida), Alpont (Serrans), la Mata (Baix Segura), Calp (Marina Alta) o Sagunt (Camp de Morvedre) hi ha només alguns dels que han rebut ajudes enguany. Edificis municipals, de vivendes privades, projectes de subministrament industrial, col·legis o inclús centres de majors formen part de les propostes en marxa.

Instal·lació fotovoltaica a Fontanars dels Alforins
Instal·lació fotovoltaica a Fontanars dels Alforins / Sapiens Energía

El que més fons rep en 2021 de l’Ivace, 196.205,70 euros, es troba a Picassent i és un projecte agrofotovoltaic que es construirà a finals d’any sobre un terreny dedicat antigament a l’explotació ramadera i abandonat des de fa 40 anys. El projecte crearà una planta de generació d’energia renovable al temps que s’aprofitarà la zona per al cultiu de pitaia. És una de les iniciatives més destacades en les que participa l'empresa Tranesol i Sapiens Energia, una cooperativa valenciana amb experiència en projectes d’autoconsum col·lectiu que té almenys sis projectes en marxa, dins i fora del nostre territori. En un primer moment, la planta permetrà proveir als agricultors i a uns 500 usuaris (llars i pimes) que es troben en un radi de 50 quilòmetres de la instal·lació.

En l'altre àmbit, Sapiens va ajudar a empresaris de Gandia (Safor) a crear la Comunitat Energètica Polígon Alcodar, “una de les primeres iniciatives d'Espanya per a implantar aquest model d'autoconsum col·lectiu d'energies renovables en una àrea industrial”, segons expliquen. L’estalvi en la factura anual per a les empreses està previst entre el 20% i el 30%, segons agreguen.

Els motius d’aquesta efervescència

Per què la Comunitat Valenciana viu aquest tema amb més intensitat? Diverses fonts cooperatives expliquen que el motiu és que hi ha més empreses d’energies renovables, però també afegeixen que el cooperativisme té un pes destacat al nostre territori on, a més, les condicions meteorològiques són les adequades. El president de la Federació de Cooperatives Elèctriques de la Comunitat Valenciana, José Vicente Sais Noguera, agrega també que les "constants pujades" del preu de l'energia contribueixen a aquesta inquietud. "Cada vegada més gent pregunta per l'autoconsum", resumeix el dirigent cooperatiu, que agrega que tot i estar en un moment embrionari i a no estar definides jurídicament a Espanya, les comunitats energètiques viuen un moment important i tenen el suport públic.

Sais considera "inevitable" tendir a la producció fotovoltaica com a part d'una fórmula mixta de subministrament. La federació que presideix, de fet, està iniciant un projecte amb cinc cooperatives i una sisena agrícola per a crear una cooperativa de segon grau i crear un hort solar a Guadassuar (Ribera Alta). L'objectiu és generar un màxim de sis MW que se derivaran a la xarxa de distribució.

Crevillent (Baix Vinalopó), per la seua banda, va tindre la primera comunitat energètica local d’Espanya: Comptem, del Grup Enercoop (cooperativa fundada en 1925), va posar en marxa el setembre de 2021 la seua primera instal·lació d'autoconsum a la pedania d'El Realengo, una marquesina amb 300 panells solars, situats sobre una parcel·la municipal, projectada per a cobrir el 50% de les necessitats energètiques de la zona. El projecte preveu tindre desplegades el 2030 un total de 22 instal·lacions d'autoconsum.

Exemple per a altres comunitats autònomes

Fa un mes una delegació andalusa formada per 40 alcaldes de Màlaga, Còrdova i Sevilla, grups de desenvolupament local i empresaris van visitar tres comunitats energètiques a Albalat dels Sorells i Canet d’en Berenguer (de la cooperativa Sapiens Energía) i a Crevillent (del grup Enercoop). La trobada va servir per explicar les diferents experiències i els beneficis que tenen a nivell local. “Dels vora 30 projectes que hi havia ea tot Espanya fins a mitjans d'aquest 2021, nou estaven focalitzats a la Comunitat Valenciana”, remarca Sapiens Energía.

Objectiu per a 2030: una comunitat energètica en cada municipi

El Consell de moment ja ha marcat el seu objectiu en aquesta matèria: aconseguir que en nou anys, el 2030, tots els municipis de la Comunitat Valenciana tinguen comunitats energètiques, segons es recull en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals presentat per la Conselleria d’Economia Sostenible. 

També et pot interessar

stats