El dièsel torna a estar més barat que la gasolina mig any després

Repostar un litre costa 1,629 i 1,634 euros, respectivament, després de dues setmanes de davallada en el preu

Un assortidor d'una gasolinera
Un assortidor d'una gasolinera / Anastasija Vujic (Shutterstock)

Tradicionalment, la gasolina ha sigut sempre més cara que el gasoil. El preu més competitiu d'aquest segon carburant era precisament un dels al·licients perquè molts conductors optaren per comprar cotxes dièsel i que es popularitzaren tant en les últimes dècades. Però la situació va canviar amb l'esclat de la guerra a Ucraïna, quan es dispararen vertiginosament els preus dels combustibles. Al març el gasoil va superar la gasolina i, des d'aleshores, s'ha encarit molt més. Ara la truita ha tornat a capgirar-se i el preu de la gasolina torna a estar per damunt del dièsel, cosa que no es veia des d'agost. Fa pràcticament mig any.

Segons les últimes dades publicades pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, que recull la mitjana del preu registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 7 i el 13 de febrer, el litre de gasolina 95 costa 1,634 euros per litre i encadena dues setmanes a la baixa. Una davallada que en el mateix període s'ha vist més acusada en el gasoil, que marca de mitjana 1,629 euros en els assortidors. És a penes mig cèntim, una diferència de preu pràcticament imperceptible, però simbòlica després de sis mesos en què el dièsel ha sigut sistemàticament més car. I que pot ser el primer símptoma que els preus recuperen la tendència natural entre gasolina i dièsel.

L'encariment dels combustibles va començar a notar-se en l'inici del 2022, però la invasió russa a Ucraïna el 24 de febrer ha catapultat els preus fins a xifres inassumibles per a la ciutadania. Al juny es marcaren els màxims històrics per als dos carburants: 2,14 euros per a la gasolina i 2,1 per al dièsel. L'espiral inflacionista ha afectat tant un com l'altre, però precisament el fet que el gasoil fora més barat de partida el situa com el més colpejat per l'alça de preus. Sempre ha sigut més car omplir el dipòsit amb gasolina, però el 2022, per primera vegada, les persones que conduïen vehicles dièsel han hagut de pagar més per a omplir els dipòsits.

L'import dels combustibles va disparar-se de manera tan meteòrica amb la guerra a l'est d'Europa i la crisi energètica derivada, que el govern espanyol va haver de moure fitxa per a esmorteir l'impacte en les butxaques dels consumidors amb una subvenció de vint cèntims per cada litre. La mesura, que va estar en vigor des de l'1 abril al 31 de desembre de 2022 amb caràcter general per a tota la població, ha ajudat a alleujar la situació. Des de principi d'any només s'hi poden acollir determinats col·lectius professionals, per la qual cosa els conductors particulars han de tornar a abonar la quantitat íntegra que apareix a l'assortidor. La diferència és que en l'últim any, el dièsel s'ha encarit quatre vegades més que la gasolina: un 10,1% davant d'un 2,6%, respectivament.

Lluny dels màxims i per davall de la mitjana europea

Després del repunt de preu amb què obriren el 2023 ambdós carburants durant diverses setmanes, accentuat pel final de la bonificació dels vint cèntims, ara tornen a estar a la baixa i encadenen dues setmanes de descens. Des de principi d'any, la gasolina ha augmentat un 3,2%, mentre que el gasoil és un 1,9% més barat. No obstant això, si es compara el preu amb la rebaixa aplicada, l'increment és del 18% i l'11,5%.

Tot i això, els preus es mantenen lluny dels pics històrics assolits abans de l'estiu. En concret, el de la gasolina és vora un 16% més baix, si es pren de referència la quantitat que havia de pagar el conductor una vegada descomptats els vint cèntims, 1,94 euros (sobre 2,14 euros). El dièsel, per la seua banda, és un 14% inferior que el que va registrar-se durant la setmana del 27 de juny, 1,9 euros (sense la rebaixa, 2,1).

A més, el preu dels dos carburants a Espanya és més baix que el que es registra de mitjana en la zona euro i també a l'Europa dels 27. En el primer àmbit la gasolina i el gasoil es venen a 1,72 euros, mentre que en el segon pugen a 1,78 i 1,75, respectivament.

També et pot interessar

stats