El preu dels combustibles repunta la primera setmana sense la bonificació de vint cèntims

La gasolina i dièsel s'encareixen més d'un 1% en els últims set dies fins a 1,58 i 1,66 euros, respectivament

descompte gasolina cap d'any
Un conductor reposta en una estació de servei

L'any 2023 comença amb una frenada en la tendència a la baixa que havia experimentat el preu dels carburants en les últimes setmanes. Tant la gasolina com el dièsel s'han encarit en els últims dies més d'un 1%, justament la primera setmana en què ha deixat d'estar vigent el descompte de vint cèntims per litre que va aprovar el govern espanyol a finals de març per a fer front a la inflació disparada i que s'aplicava de manera generalitzada per a tots els conductors. La mesura es manté, des de l'1 de gener, només per al col·lectiu professional, que inclou transportistes, agricultors, navilieres i pescadors.

En concret, el litre de gasolina sense plom 95 costa ara de mitjana 1,583 euros, un 1,15% més que la setmana passada, i el gasoil, 1,66, un increment de l'1,03%. Segons les dades publicades aquest dijous pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea, ambdós combustibles trenquen una ratxa a la baixa en els preus de més d'un mes. La primera no s'encaria a Espanya des de mitjan novembre, fa sis setmanes, mentre que el segon n'havia encadenat nou de consecutives en descens, des de finals d'octubre. Són preus, en tot cas, que es mantenen per davall de la mitjana europea (1,672 i 1,759, respectivament).

D'altra banda, la bretxa de preu entre els dos carburants es manté aquesta setmana al voltant dels huit cèntims a favor del gasoil enfront de la gasolina, que des de fa 21 setmanes seguides és més barata. No obstant això, amb aquests nivells de preu, ambdós es mantenen lluny dels màxims que van tocar a l'estiu, quan al juliol la gasolina va arribar a costar 2,141 euros, i el gasoil, 2,1. Així mateix, continuen una setmana més per davall de l'import que marcaven abans de l'entrada en vigor de l'ajuda de vint cèntims —1,818 euros en el cas del primer i 1,837 euros per al segon.

El dièsel, un 24% més car que fa un any

Si es compara l'escenari actual amb el de fa exactament un any, el preu del litre de gasolina s'ha encarit un 6,95%. És el dièsel, però, el que s'endú la pitjor part de la crisi inflacionista, ja que el preu del litre s'ha incrementat fins a un 23,88%. Aquestes xifres es registren en un entorn de preus elevats del cru en l'actual context, marcat per la guerra a Ucraïna. Així, aquest dijous el barril Brent, de referència a Europa, cotitzava al voltant dels 80 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava entorn dels 74,7 dòlars.

El preu dels carburants depén de múltiples factors, com la cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

També et pot interessar

stats