La inflació puja una dècima fins al 5,8% pel final de la bonificació als combustibles

Els preus repunten lleugerament després de cinc mesos de descens i a pesar de les rebaixes en l'IVA aliments, mentre que la inflació subjacent continua totalment desbocada en el 7,5%

Una estació de servei de l'avinguda del Port de València
Una estació de servei de l'avinguda del Port de València / Maksim Safaniuk (Shutterstock)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de gener 2023 - 09:25 Actualitzat: 30 de gener 2023 - 10:44

La inflació ha començat l'any 2023 amb un lleugeríssim repunt. L'avanç publicat aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) corresponent al mes de gener mostra que l'índex de preus al consum (IPC) ha trencat la ratxa de davallades, que va encadenar cinc mesos seguits, i torna a situar-se en el 5,8% en taxa interanual després de guanyar una dècima. 

El rebot, encara que mínim, es dona just en el mateix mes en què ha desaparegut la bonificació de vint cèntims per litre de combustible per a tota la ciutadania, mesura estrela del govern espanyol que ha ajudat a la baixada dels preus en els últims mesos. Es dona, també, a pesar de la baixada de l'IVA aprovada al desembre per als aliments més bàsics de la cistella de la compra.

L'INE vincula la pujada de la inflació al gener a l'encariment dels carburants, superior al que experimentaren en gener de 2022, i al fet que el descens dels preus del vestit i calcer ha sigut també menor que l'any passat. Per contra, destaca que els preus de l'electricitat s'han abaratit més en el primer mes de 2023 que en el mateix període de l'exercici anterior. Tot i això, l'IPC interanual és cinc punts inferior al pic assolit al mes de juliol, quan va escalar fins al 10,8%, el nivell més alt des de setembre de 1984. En taxa mensual, índex de preus cau tres dècimes, en contrast amb l'increment del 0,2% que va experimentar al desembre.

La inflació subjacent, disparada

La inflació subjacent —que no té en compte els productes energètics i aliments frescs, per ser més volàtils— continua absolutament fora de control en 2023 i en el primer mes escala mig punt fins al 7,5%. L'indicador se situa en els registres més elevats des de desembre de 1986 i està a l'alça des d'abril de 2021, fa ara vint mesos. Aleshores la taxa era del 0%. Ara, la bretxa respecte de l'IPC general s'eixampla fins a 1,7 punts.

El Ministeri d'Assumptes Econòmics ha destacat en un comunicat que la inflació s'estabilitza al gener en el nivell més baix des de novembre de 2021 i que només puja una dècima malgrat la retirada de la bonificació generalitzada al combustible. Pel que fa a la taxa subjacent, el departament liderat per Nadia Calviño espera que toque sostre en el primer trimestre d'enguany i, a partir d'aleshores seguisca la senda descendent de la general i dels costs energètics.

L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de gener el pròxim 15 de febrer.

També et pot interessar

stats