La gasolina i el dièsel es paguen un 18% i un 16% més cars que a principis d'any

El progressiu encariment dels combustibles durant gener i l'eliminació del descompte de vint cèntims disparen els preus fins a 1,64 i 1,69 euros per litre, respectivament

Un home reposta combustible en la seua moto / Europa Press
Un home reposta combustible en la moto / Europa Press

Al progressiu encariment que encadenen els combustibles des de finals de 2022 s'ha afegit ara la pèrdua del descompte addicional de vint cèntims amb què el govern espanyol subvencionava cada litre. El resultat és que a les acaballes de gener els conductors i les conductores paguen la gasolina i el dièsel un 18,28% i un 15,62% més cars que en el començament de l'any.

Segons les últimes dades publicades pel Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), que recull la mitjana del preu registrat en més d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 17 i el 23 de gener, el litre de gasolina 95 costa 1,637 euros després de cinc setmanes seguides amb el preu a l'alça. Fins ara, aquest 2023 s'ha encarit un 3,34% i en l'última setmana l'augment de la tarifa és de l'1,05%. La tendència en el preu del gasoil és semblant, però creix de forma més suau: un 1,69% durant gener i un 0,54% els darrers set dies. Després de quatre setmanes successives d'increment, ara els assortidors marquen de mitjana 1,688 euros per cada litre.

La bonificació de vint cèntims als combustibles, que va estar vigent entre abril i el 31 de desembre de 2022, ha deixat d'aplicar-se des de l'1 de gener amb caràcter general per a tota la població. El govern espanyol la manté, ara per ara, només en determinats col·lectius professionals. Així, els preus mitjans dels carburants coneguts aquest dijous tornen a nivells pareguts als que el ciutadà pagava a l'agost, una vegada descomptada la rebaixa. Amb les tarifes actuals a les estacions de servei, omplir un depòsit de 55 litres amb gasolina costa 89,98 euros, mentre que si és gasoil, el cost puja a 92,84 euros.

Respecte a fa un any, quan encara no funcionava la bonificació, la benzina és ara un 7,63% més cara. El gasoil és el que ha experimentat l'increment més acusat de preu, ja que costa un 20,31% més. Així i tot, els combustibles es troben lluny dels preus màxims històrics que van assolir al juny de l'any passat. En concret, la gasolina està un 15,71% per davall —costava, descompte inclòs, 1,94 euros el litre—, mentre que el dièsel —que va arribar a 1,9 euros per litre— té un import un 11,16% inferior.

De qualsevol manera, els preus dels dos carburants en l'última setmana estan també per davall de la mitjana registrada a l'Europa dels 27. En el cas de la gasolina ha sigut d'1,72 euros, un 5,13% superior al d'Espanya; mentre que el dièsel ha ascendit a 1,788 euros el litre, un 5,92% més.

També et pot interessar

stats