El sucre, els olis, la llet i els ous lideren la pujada de preus dels aliments en l’últim any

La inflació ha caigut un 5,5% a desembre, però els preus dels aliments es disparen un 16%

Un aparador de fruita d'un supermercat
Un aparador de fruita d'un supermercat / Europa Press

La treva en la inflació, que en taxa interanual ha acabat el mes de desembre en el 5,5% a la Comunitat Valenciana, no es trasllada a la cistella de la compra. El preu dels aliments continua una escalada desbocada i l'últim mes registra una variació del 16% respecte de desembre del 2021, segons les dades que ha confirmat l'Institut Nacional d'Estadística aquest divendres. El percentatge és inèdit en tota la sèrie històrica i constata que les butxaques ciutadanes estan fent front a preus de rècord en el supermercat. 

En la radiografia general, l'índex de preus al consum (IPC) encadena ja una frenada de quatre mesos. La taxa interanual autonòmica marca una davallada d'1,2 punts fins al 5,5%. Són dues dècimes per davall de la mitjana estatal, que se situa en el 5,7% després que l'INE ha retallat en 0,1 la dada avançada publicada al final de desembre. Atribueix la davallada en la taxa, que ha perdut 1,1 punts des de novembre en el conjunt estatal, a l'abaratiment dels carburants i a la menor pujada de l'electricitat.

No ha sigut així en el cas de la inflació subjacent —que no té en compte els productes energètics i aliments frescs, per ser més volàtils— on l'INE eleva una dècima el càlcul avançat del 6,9%. Així, es confirma que l'IPC subjacent finalment tanca el mes de desembre en el 7%, una taxa set dècimes superior a la de novembre i la més elevada des de novembre del 1992. Amb aquesta dada, la inflació subjacent supera l'índex general per primera vegada des de febrer del 2021 i obri una bretxa d'1,3 punts.

La Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia, juntament amb Balears, amb menys inflació el 2022. Per davant estan Madrid (4,9%), Catalunya (5,2%), Cantàbria (5,3%) i el País Basc (5,4%), mentre que Castella-la Manxa és el territori on els preus cresqueren més l'exercici passat (6,8%).

Des dels mesos de juliol i agost, quan va tocar sostre amb un històric augment del 10,9% respecte del 2021 per les mateixes dates, l'IPC s'ha afonat a la meitat al territori valencià. Ara l'alça dels preus es modera i això vol dir que continuen creixent —per cada cent euros que pagàvem fa just un any ara hem d'abonar-ne 105,5—, però ho fan en menor mesura. De fet, la taxa interanual general ja està en nivells semblants a l'octubre del 2021, quan era del 5,6%. En taxa mensual, els preus repunten un lleuger 0,2% respecte de novembre. Per províncies, lidera Castelló amb un IPC interanual del 6,2%. A Alacant la taxa és del 5,7% i València és la que presenta la relaxació més gran de la inflació, que se situa en el 5,2%.

Es constata quasi pràcticament que les xifres descontrolades de l'estiu, per damunt dels dos dígits, han sigut el pic d'una crisi energètica que es va acarnissar arran de la invasió russa a Ucraïna i que s'ha replicat en tots els preus. Amb un acarnissament especial en la cistella de la compra. Els preus de l'alimentació continuen pels núvols i en màxims des de 1994, quan començaren a registrar-se. I a la Comunitat Valenciana s'han encarit per damunt del conjunt estatal (16% i 15,7%, respectivament). L'INE atribueix aquest comportament als increments en l'import de la llet, formatge i ous, els olis i els greixos, l'aigua mineral, refrescos, sucs de fruites i vegetals i la carn, més elevats tots ara que en desembre de 2021. Segons dades de l'ens, els que més han unflat el preu en l'últim any són el sucre (+50,6%); els olis i grasses (+38,1%); la llet (+37,2%); els ous (+29,8%); els productes lactis (+23,4%); els cereals (+22,7%) i les creïlles (+22,6%).

Per contra, els grups que influeixen en el descens de la inflació són l'habitatge, que s'afona a la Comunitat Valenciana quasi sis punts fins a –7,9%, per una menor pujada de l'electricitat que fa un any i la baixada més gran del gasoil per a calefacció. En el cas del transport, la taxa està en el 4,7%, punt i mig per damunt de la mitjana espanyola, però més de quatre per davall de la de novembre, a causa d'una baixada dels preus de carburants i lubrificants més pronunciada que l'últim mes de l'any 2021.

També et pot interessar

stats