El Consell xafa l’accelerador amb la gigafactoria de Sagunt: els tràmits seran més ràpids

El ple declara la iniciativa industrial Projecte Territorial Estratègic, que contempla la normativa urbanística, perquè s’instal·len ràpidament empreses que aporten valor afegit

Terrenys del parc industrial de Sagunt on s'instal·larà la gigafactoria de bateries
Terrenys del parc industrial de Sagunt on s'instal·larà la gigafactoria de bateries / À Punt NTC

Els tràmits burocràtics de la gigafactoria de bateries de Sagunt (Camp de Morvedre) seran més curts que els convencionals. El Consell ha aprovat aquest divendres declarar com a Projecte Territorial Estratègic la iniciativa industrial que impulsa Volkswagen al Camp de Morvedre.

Es tracta d’una ferramenta administrativa, que preveu la llei urbanística valenciana, que permet a la Generalitat agilitzar els tràmits burocràtics i acurtar els terminis perquè s’instal·len al territori empreses d'alt valor afegit, com apunten des de la Generalitat.

A més, el Consell ha acordat que l'alimentació energètica de la gigafactoria es produïsca mitjançant una planta d'energies renovables d'origen fotovoltaic, que se situarà al nord del riu Palància.

"Es continuarà definint l'emplaçament dels projectes fotovoltaics de proximitat que foren necessaris per a la producció de la gigafactoria a fins a aconseguir els 150 MW de potència en una superfície aproximada de 250 hectàrees netes de terreny", aclareixen des del Palau de la Generalitat.

Pel que fa a la declaració de Projecte Territorial Estratègic per a la gigafactoria, la Generalitat defén que aquesta tramitació permet atraure les empreses que puguen generar ocupació i inversions en la Comunitat Valenciana, com puntualitzen fonts del Consell.

En aquesta línia, afigen que aquest instrument urbanístic aprovat aquest divendres facilitarà, "a més del desenvolupament de la gigafactoria de bateries en el parc industrial Sagunt II, la implantació d’altres empreses d’alt valor tecnològic i innovador per a consolidar a la Comunitat Valenciana un clúster industrial i innovador dedicat a la mobilitat sostenible que arrossegarà altres activitats econòmiques complementàries i atraurà altres indústries auxiliars i de proveïdors".

El cap del Consell, Ximo Puig, ha assegurat aquest dijous que la gigafactoria de Sagunt "serà realitat amb el menor impacte possible" i ha garantit que estarà enllestida el 2026.

En aquest sentit, i en referència a la planta fotovoltaica que aportarà energia a la planta, que ha despertat controvèrsia, apuntava que si hi ha algunes al·legacions que es puguen admetre, "s’admetran" i ha manifestat la voluntat que la iniciativa industrial que promou el grup Volkswagen "siga un projecte el més cohesionador possible i amb el menor impacte possible".

Tot i això, Puig ha admés que un projecte com el que impulsa Volkswagen "és obvi" que "sempre té un impacte al territori". 

També et pot interessar

stats