Comença la carrera pels dipòsits bancaris a Espanya
Enguany les lletres del tresor emporten una part important del pastís dels estalvis dels bancs
Els interessos mitjans dels dipòsits a Espanya s'estan pagant un 70% menys de mitjana que el que es paga a la zona euro, segons l’últim informe d’Eurostat. I això fa que la banca estrangera guanye la partida i molta clientela sucumbisca al catàleg que ofereixen algunes entitats europees.
Les millors ofertes del moment, si s’até a un dipòsit a tres anys i a partir d'un euro, arriben d'Itàlia, que paga el 3,40% TAE. Els bancs italians ofereixen molt millors remuneracions als estalvis, simplement perquè han decidit arriscar més. La segueixen França, al 3,25%; després, Lituània, Portugal i Letònia, que tanca el rànquing amb un 3,06%.
Pel que fa als grans bancs espanyols, mouen fitxa tímidament per la memòria de la passada crisi i perquè tenen comptes sanejats. El president de la Federació Espanyola de l'Economia del Bé Comú, Francisco Álvarez, apunta a la incoherència dels últims balanços de les entitats que s’estan fent públics. Per exemple, el Banc Santander va batre rècords el 2022, amb 9.605 milions d'euros de beneficis.
Així i tot, a Espanya el líder no és un banc, sinó que és l'Estat. Enguany les lletres del tresor emporten una part important del pastís dels estalvis dels bancs, amb un benefici d’un 2,8% en dotze mesos. “Els bancs espanyols acabaran donant una remuneració més raonable”, avança Álvarez.
Per això, la lluita pels depòsits té data i una estratègia paral·lela. L’experta en productes bancaris en Rankia Lorena González preveu que des de la pròxima pujada de tipus, que serà al març, els bancs començaran a moure’s en la part dels depòsits. “El que fan ara és captar clients a partir dels seus comptes remunerats”, afegeix. Fins llavors es tornaran a veure les cues al Banc d'Espanya.