Benefici récord per al Banc Santander el 2022: 9.605 milions d'euros, un 18% més

Unides Podem qualifica d'"impúdics" els guanys i redobla la pressió sobre la part socialista de l'executiu espanyol per a limitar-los

Una sucursal del Banc Santander (arxiu)
Una sucursal del Banc Santander (arxiu) / Northfoto (Shutterstock)

Els guanys dels principals bancs espanyols estan aquesta setmana en el punt de mira de l'opinió pública. Si dimecres el BBVA informava que el 2022 va augmentar els beneficis vora un 40% —6.420 milions d'euros—, aquest dijous era el torn del Banc Santander de presentar el balanç econòmic dels comptes en un exercici que ha tancat amb xifres de rècord. En concret, l'entitat ha obtingut un benefici extraordinari de 9.605 milions, un 18% més en euros corrents respecte al 2021, gràcies al fort creixement de l'activitat comercial, una bona qualitat dels actius i el control de costos.

Segons ha informat l'ens, els principals marges del compte de resultats registren increments de dos dígits, especialment el d'ingressos o interessos, que es va situar en 38.619 milions d'euros (+15,7%); mentre que el marge brut, que afig els ingressos per comissions, suma 52.117 milions (+12,3%). Els impostos sobre els guanys han arribat als 4.486 milions d'euros, la qual cosa suposa una taxa fiscal efectiva del 29%.

"El 2022 ha sigut de nou un any molt bo per a Santander: augmentem la base de clients de manera rendible i hem mantingut un balanç molt sòlid. Gràcies a això, el benefici per acció ha augmentat un 23% i el dividend en efectiu per acció, un 16%", ha destacat la presidenta del banc, Ana Botín.

"Esperem que el 2023 els bancs centrals i els governs continuen prioritzant la reducció de la inflació. Els nostres equips tenen gran experiència a gestionar amb èxit aquest tipus d'entorn, per la qual cosa esperem que el creixement dels ingressos compense l'augment dels costos per la inflació i l'augment previst del cost del risc", ha afegit la directiva, qui s'ha mostrat convençuda que el focus en el client i el compliment dels objectius augmentant la rendibilitat "any rere any" permetrà al grup "créixer el 2023 i en el futur".

Podem: són beneficis "impúdics"

Mentre que els grans bancs espanyols fan balanç del 2022 —divendres li toca a CaixaBank—, Unides Podem redobla la pressió sobre l'ala socialista del govern espanyol per a limitar-los els guanys i intervindre en el preu de les hipoteques variable davant la pujada de les quotes.

La ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, no ha tardat a reaccionar als comptes del Santander i ha titllat d'"impúdics" els beneficis que ha registrat. En declaracions als mitjans, ha fet servir la ironia per a evocar la recent polèmica oberta per les crítiques que va fer a Mercadona i fer un símil amb el banc: "Com que imagine que no es pot dir que aquests beneficis milionaris són capitalisme despietat, diré que són absolutament impúdics". Diversos càrrecs del PSOE van retraure Belarra per dirigir aquestes paraules al president de la cadena de supermercats, Juan Roig, i li demanaren que abaixara el to de les crítiques.

També et pot interessar

stats