L'euríbor supera el 3% de mitjana al desembre, el nivell més alt des del 2008

Qui haja d'actualitzar la hipoteca, la veurà incrementada en un 44%. Un préstec de 150.000 euros a trenta anys passarà de pagar 447 euros al mes als 714 euros

Espais verds i edificis de la nova urbanització Turianova a València
Espais verds i edificis de la nova urbanització Turianova a València / Europa Press

L'euríbor, el principal índex de referència per al càlcul de les quotes de les hipoteques variables, està ja per damunt del 3% per primera vegada des de l'any 2008. Qui haja d'actualitzar les quotes veurà que les lletres s'encariran més d'un 44%.

Així, l'euríbor a dotze mesos, ha aconseguit una taxa mitjana del 3% per al mes de desembre, la qual cosa suposa el major nivell des de fa catorze anys, quan va tancar en el 3,452%.

L'índex s'ha moderat al 3,288% en la taxa diària. No obstant això, ha encadenat ja huit jornades per damunt del 3%, la qual cosa ha elevat la taxa mitjana mensual al 3,004% quan només falta un dia perquè acabe el mes de desembre.

Durant la primera meitat del mes, l'índex havia cotitzat entorn del 2,8%, després que al novembre mostrara una certa moderació en l'escalada. No obstant això, l'última reunió del Banc Central Europeu ha impulsat l'indicador al voltant del 3%, després d'aprovar una altra pujada de tipus de 50 punts bàsics fins a situar-los en el 2,5%.

En cas d'acabar així, l'euríbor de desembre suposaria que una persona que tinga contractada una hipoteca variable a 30 anys de 150.000 euros i amb un diferencial del 0,99% més euríbor patirà un augment de la quota hipotecària que estarà al voltant de 266 euros mensuals.

És a dir, passaria de pagar 447 euros al mes a abonar 714 euros a partir de la revisió, la qual cosa equival a un increment de quasi 3.200 euros a l'any.

Després de més de sis mesos en negatiu, l'abril d'enguany l'índex va tornar a nivells positius, mentre que el 15 de juny va registrar el primer valor per damunt de l'1% i ja va anar a l'agost quan la mitjana es va consolidar al voltant d'aquest llindar per primera vegada des de juliol del 2012. Posteriorment, al setembre, es va situar en el 2% de mitjana anual, la més elevada des del 2009, i fa tan sols deu dies, superava per primera vegada des de 2008 la taxa diària del 3%.

Previsions per al 2023

Per al director d'Hipoteques d'iAhorro, Simone Colombelli, el 3% serà el valor de referència per a l'any vinent. "Les sensacions per al 2023 que ens transmeten les entitats és que l'Euríbor seguirà en ascens, però de forma molt lenta, i l'habitual serà veure els tipus de les hipoteques també entorn del 3%", agrega el portaveu del comparador.

Colombelli recorda que l'objectiu del BCE és que la inflació es trobe en un nivell pròxim al 2%, per la qual cosa és previsible que continue amb pujades de tipus durant el 2023.

També et pot interessar

stats