El govern i la banca acorden mesures per a ajudar més d'un milió de famílies a pagar la hipoteca

El Consell de Ministres aprova un paquet d'iniciatives que inclou la limitació de les pujades dels tipus i ampliar els terminis per a llars amb rendes de fins a 29.400 euros

Per a una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys, amb euríbor més un diferencial del 0,99%, l'alça serà d'uns 32 euros al mes
El govern espanyol negocia amb la banca ajudes per a fer front a la hipoteca / Arxiu

El govern espanyol aprova aquest dimarts un paquet de mesures per a alleujar les hipoteques a més d'un milió de llars vulnerables o en risc de vulnerabilitat especialment colpejades per l'increment de l'euríbor, que ha encarit uns 200 euros mensuals les revisades a l'octubre. El passat setembre, l'executiu va instar el sector financer a tancar un pacte que permetera protegir la població més desfavorida davant les pujades dels preus de les hipoteques a causa de l'augment dels tipus d'interés. Aquest dilluns a la mitjanit el Ministeri d'Assumptes Econòmics ha anunciat que hi ha un principi d'acord amb les patronals bancàries –AEB, CECA i UNACC— i el Banc d'Espanya, "a falta de tancar els últims detalls".

L'objectiu és que la bateria d'iniciatives, a què el Consell de Ministres donarà llum verda en la reunió setmanal de hui, entre en vigor a partir de l'1 de gener de 2023. Les entitats financeres podran adherir-s'hi o no, perquè serà de caràcter "voluntari", però d'obligat compliment una vegada subscrit.

Actualment, hi ha 3,7 milions d'hipoteques referenciades a l'euríbor i el govern de coalició PSOE-Unides Podem vol ampliar el catàleg de mesures a les quals poden accedir les famílies per a poder disposar de més opcions per a reduir la càrrega hipotecària "de manera efectiva". El pla contempla actuar en tres vies: millora del tractament de les famílies vulnerables, obertura d'un nou marc d'actuació temporal per a famílies en risc de vulnerabilitat i més facilitats per a l'amortització anticipada dels crèdits i la conversió de les hipoteques a tipus fix.

Llars vulnerables: menys de 25.200 euros anuals

En primer lloc, es recullen mesures que milloren l'actual Codi de bones pràctiques per a hipotecats vulnerables, aprovat el 2012, amb l'objectiu d'adaptar-ho a la situació actual. Es dona opció així a reestructurar el préstec amb un tipus d'interés més baix durant la carència del principal de cinc anys (euríbor menys el 0,1% enfront de l'euríbor més el 0,25% actual). Les carències són períodes concrets en els quals es pot pagar una quota mensual reduïda: durant aquest temps s'abonen només els interessos o, fins i tot, s'ajorna el pagament total de les quotes.

Amb la finalitat d'ampliar l'àmbit d'actuació, les llars amb rendes inferiors a 25.200 euros a l'any —tres vegades l'Iprem— que dediquen més del 50% dels ingressos mensuals a pagar la hipoteca, encara que no vegen incrementat en un 50% l'esforç hipotecari, podran acollir-se al codi amb una carència de dos anys, un tipus d'interés menor durant aquest període i un allargament del termini de fins a set anys. Per exemple, una família amb una hipoteca de 120.000 euros i una quota mensual de 524 després de la revisió de tipus d'interés, la veurà reduïda durant el període de carència de cinc anys més d'un 50%, fins als 246 euros.

Famílies amb rendes mitjanes i risc d'impagament: fins a 29.400 euros anuals

Es proposa també un nou codi per a ajudar les famílies de classe mitjana, amb ingressos màxims de 29.400 euros anuals, que es consideren en risc de vulnerabilitat per l'increment de la quota hipotecària, que els consumeix més del 30% de la renda després d'una pujada d'almenys el 20% en els interessos. Per a tots aquests casos, les entitats financeres hauran d'oferir la possibilitat de congelació durant dotze mesos de la quota, un tipus d'interés menor sobre el principal ajornat i un allargament del termini del préstec de fins a set anys.

Mesures addicionals per a totes les llars

Finalment, es reduiran encara més les despeses i comissions per a facilitar la conversió d'hipoteques de tipus variable a tipus fix i s'eliminaran durant tot 2023 les comissions per amortització anticipada i canvi d'hipoteca.

Autoritat de Defensa del Client Financer

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dimarts la creació d'una nova figura, l'Autoritat de Defensa del Client Financer, destinada a augmentar la seguretat de la clientela d'hipoteques i amb capacitat sancionadora quan s'incomplisquen les resolucions. En una entrevista en RNE, ha apuntat que espera que puga estar en marxa l'any vinent per a així poder resoldre de manera àgil els conflictes "sense haver d'acudir als tribunals".

També et pot interessar

stats