Més de 50.000 famílies valencianes, en risc per la pujada de l'euríbor

L'increment en les quotes en les hipoteques variables pot suposar 3.500 euros més a l'any

Una clienta firma un document bancari per a la hipoteca.
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 d'octubre 2022 - 16:22 Actualitzat: 18 d'octubre 2022 - 09:38

L’històric increment de l’euríbor, l’índex de referència dels bancs de la zona euro amb el qual es calcula el tipus d’interés de les hipoteques variables, el passat agost, a conseqüència de la pujada dels tipus d’interés pel Banc Central Europeu, està posant moltes famílies valencianes contra les cordes, especialment aquelles amb hipoteques variables.

El creixement de l’índex de referència fins a un 2,7% en el total de l'any, sumat als interessos que genera, apugen fins i tot les hipoteques més favorables. En un moment en què la morositat del sector es troba en mínims, aquest increment podria disparar-la. 

Més de 50.000 famílies valencianes, en risc

Diversos experts financers apunten que, a la Comunitat Valenciana, la recent pujada de l’euríbor fins al 2,233%, el nivell més alt des de gener del 2009, en plena crisi econòmica, afectarà la butxaca d’entre 50.000 i 70.000 famílies valencianes, moltes de les quals no podran fer front al pagament mensual de la hipoteca. L'increment en les quotes de les hipoteques variables podria arribar als 3.500 euros més a l'any.

Davant aquesta situació, les associacions d'usuaris de banca demanen mesures urgents com moratòries en els pagaments, carències (períodes concrets en els quals es pot pagar una quota mensual reduïda) o obligar els bancs a convertir temporalment les hipoteques variables en fixes per tal d’evitar situacions dramàtiques com els desnonaments.

També et pot interessar

stats