La pujada del tipus d’interés encareix les hipoteques: com es poden minimitzar els efectes?

A la província de Castelló s’han cancel·lat durant el primer semestre d’enguany un 20% més d’hipoteques que el primer semestre de l’any passat

La pujada de l'euríbor afecta les hipoteques / À Punt NTC

El Banc Central Europeu ha decidit aquesta setmana augmentar els tipus d'interés un 0,75%, la major pujada de la història, amb l'objectiu de frenar la inflació. Un increment que ha disparat l'euríbor a nivells de fa onze anys i que, com a conseqüència, ha encarit les hipoteques. 

Es calcula que les persones que tenen hipoteca mitjana d'uns 100.000 euros a tipus variable aquest mes pagaran uns 84 euros més. Per això, les organitzacions de consumidors han compartit diversos consells perquè aquelles persones que pensen comprar-se un habitatge es preparen per a les circumstàncies actuals. 

Així, es recomana, en primer lloc, comparar les ofertes dels diferents bancs i no precipitar-se. També, per als qui que opten per contractar una hipoteca a tipus variable, tindre estalvis per a fer front a pujades com aquesta. Per altra banda, remarquen que canviar una hipoteca de tipus variable a fix no sempre és aconsellable.

Les conseqüències de l'augment de les hipoteques ja es fan notar a la província de Castelló, on l'encariment s'ha traduït en un repunt en la cancel·lació d'aquests préstecs. D’aquesta manera, s’evita que l'alça dels tipus d'interés repercutisca en la quota que es paga cada mes.

També es pot cancel·lar per a emportar-se el préstec a una altra entitat bancària amb millors condicions. En qualsevol cas, les dades de l'Institut Nacional d'Estadística són clares, i és que a les comarques del nord, entre gener i juny d'enguany, s'han cancel·lat un 20% més d'hipoteques que en el mateix període que l'any passat.

També et pot interessar

stats