Pugen els tipus: és el moment de passar d'hipoteca variable a fixa?

Els experts recomanen fer números i tindre en compte que les hipoteques són préstecs de fins a 30 anys, període en el qual els tipus poden pujar i baixar diverses vegades

L'indicador, que portava 6 anys en negatiu, va tancar agost en l'1,242%, el seu nivell més alt en una dècada
L'indicador, que estava 6 anys en negatiu, va tancar agost en l'1,242%, el seu nivell més alt en una dècada / Shutterstock

Milers d'hipotecats han decidit tractar de canviar els seus préstecs de tipus variable a fix des que el juliol passat va començar a pujar el preu dels diners en l'eurozona, ja que és una opció que aporta certesa i estabilitat, però que en molts casos costa diners.

En concret, tant si el canvi de condicions es fa amb la mateixa entitat (novació) com si és amb una altra de diferent (subrogació) el client haurà de pagar una comissió, que varia en funció de cada banc i que l'actual llei hipotecària limita al 0,15% de l'import del préstec en els seus tres primers anys de vida. Per a una hipoteca de 150.000 euros, això equivaldria a uns 225 euros com a màxim.

Els experts recomanen tindre precaució, fer números i tindre en compte que les hipoteques són préstecs a molt llarg termini, de fins a 30 anys, període en el qual els tipus poden pujar i baixar diverses vegades, al ritme que marque la inflació i l'economia de cada moment.

L'època dels tipus fixos barats arriba a la fi

Mentrestant, l'època dels tipus fixos barats, de fins al 2%, sembla haver arribat a la fi i algunes entitats diuen constatar des de fa setmanes que uns certs clients s'interessen de nou pels tipus variables i prefereixen negociar amb el banc una rebaixa en el diferencial.

L'euríbor més alt en una dècada

L'indicador, que feia 6 anys que estava en negatiu, va tancar agost en l'1,242%, el seu nivell més alt en una dècada. Això significa que les hipoteques variables que s'actualitzen utilitzant aquest índex s'incrementaran entorn de 1.400 euros anuals si el préstec és de 150.000 euros a 25 anys i amb un diferencial de l'euríbor més l'1%.

Nova pujada de tipus del BCE

De moment, l'entitat europea ha optat aquest dijous per elevar de nou els tipus d'interés, però aquesta vegada un 0,75%, l'increment més gran de la història de l'eurozona, amb la qual cosa el preu dels diners està ja en l'1,25% a fi de refredar la inflació, la qual cosa sens dubte donarà lloc a una nova onada de revisions de préstecs.

També et pot interessar

stats