L’euríbor es dispara i encareix les hipoteques fins a 1.200 euros més a l’any

Si aquesta taxa arriba al 2% al desembre els propietaris podrien pagar 2.000 euros més a l'any

L’euríbor es dispara i encareix les hipoteques fins a 1.200 euros més a l’any / À Punt NTC

La borsa espanyola i la resta de mercats europeus cauen aquest dilluns arrossegats per les advertències de pujades dels tipus d'interés. De fet, a Barcelona es donen cita aquesta setmana 200 investigadors dels bancs centrals de diferents països de tot el món per a compartir la preocupació per l'elevada inflació i l'alça del tipus d'interés guanya força com a recepta per a frenar una escalada dels preus. 

Alguns consellers del Banc Central Europeu apunten ja un increment del 0,75% a setembre, amb la conseqüència que el cost de les hipoteques continuarà augmentant. L'euríbor ha marcat quasi un 1,5% en taxa diària i la mitjana d'agost es quedarà prop de l'1,2%.

Aquest índex de referència per a quatre milions d'hipoteques variables acumula el 2022 una escalada imparable. Els hipotecats amb tipus d'interés variable busquen ara l'estabilitat del tipus fix, però els experts ens diuen que abans de decidir aquest canvi cal fer números. 

Al desembre, aquest índex continuava en negatiu, que tampoc és una situació gens normal. Aquelles persones que van signar fa huit mesos una hipoteca ho van fer amb l'euríbor almenys a 0,50. Va ser llavors quan va començar aquesta escalada lliure que ens porta ara a l’1,6 positiu i es preveu que s'acoste al 2% a finals d'any. 

La diferència, en una hipoteca mitjana de 150.000 euros a trenta anys són 100 euros més al mes, o siga, 1.200 euros més a l'any. Això a hores d'ara perquè si al desembre arribem al 2% pagarem 2.000 euros més a l'any. 

Els bancs estan donant millors condicions ara mateix per a les hipoteques variables, perquè la previsió és que continuen pujant i amb força, però la por ha arribat a les famílies i busquen seguretat. Segons l’Institut Nacional d’Estadística, set de cada deu hipoteques que se signen hui dia són a tipus fix, tot i que aquelles de tipus variable tenen millors condicions. 

Els experts ens aconsellen fer números perquè ara per ara es pagarà més si es firma una hipoteca a interés fix i cal calcular el que es pagarà si la hipoteca és a molts anys. 

També et pot interessar

stats